Αιτίες της παράλυσης στα σκυλιά και πως να την αποφύγετε!

banner-dog-765x100

Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, η παράλυση είναι ίσως το πιο τρομακτικό πράγμα που μπορεί να συμβεί στους σκύλους μας. Η απώλεια κινητικότητας μπορεί να σημαίνει το τέλος για τον τετράποδο φίλο σας, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε το σκύλο σας αν υποφέρει από μερική ή πλήρη παράλυση. Στο κείμενο παρακάτω θα διαβάσετε όλες τις αιτίες που προκαλούν τη δύσκολη αυτή ασθένεια ώστε να προφυλάξετε τον φιλαράκο σας από κάτι τόσο οδυνηρό!

Αιτίες της παράλυσης στα σκυλιά

Εάν το σκυλί σας χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο ή πρόσφατα υπέφερε από ένα άλλο τραυματικό συμβάν, η αιτία της παράλυσης είναι προφανής. Ωστόσο, μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά. Ο εντοπισμός της αιτίας της παράλυσης μπορεί να βοηθήσει τον κτηνίατρό σας να κάνει σωστή διάγνωση και να περιγράψει την καλύτερη πορεία θεραπείας για να βοηθήσει τον τετράποδο φίλο σας να ανακτήσει την κινητικότητα του. Υπάρχουν πολλές κοινές υποκείμενες συνθήκες και περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση , όπως:

Δάγκωμα από τσιμπούρι

Αιτίες-παράλυσης-στα-σκυλιά-τσιμπούρια-olapet.gr

Διαβάστε επίσης: Είναι πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο τα ζώα που ζουν με καπνιστές;

Παραδόξως, η κύρια αιτία παράλυσης στους σκύλους είναι τα δαγκώματα από τσιμπούρια.
Ορισμένα είδη κροτώνων μπορούν να εκχύσουν μια νευροτοξίνη στο αίμα του σκύλου σας όταν δαγκώνουν. Αυτή η τοξίνη μπορεί να προκαλέσει ξαφνική παράλυση νευρώνων, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική παράλυση. Όταν συμβεί αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσετε το ζήτημα το συντομότερο δυνατό. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η παράλυση θα εξαπλωθεί και μπορεί να αποβεί μοιραία. Η παράλυση συνήθως προκαλείται από πολλαπλά δαγκώματα κροτώνων, αλλά μερικές φορές χρειάζεται μόνο ένα τσίμπημα για να προκαλέσει παράλυση.
Συχνές ενδείξεις ότι το σκυλί σας το τσίμπησε τσιμπούρι περιλαμβάνουν απώλεια συντονισμού και ο εμετός. Ορισμένοι σκύλοι μπορεί ακόμη και να έχουν αλλαγές στον τόνο και την ποιότητα του γαυγίσματος τους. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται έξι έως εννέα ημέρες αφού το τσιμπούρι έχει προσκολληθεί στο δέρμα του σκύλου. Ευτυχώς, η παράλυση τσιμπημάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με φαρμακευτική αγωγή.

banner-dog-765x100

Ατυχήματα και τραύματα

Η παράλυση που προκαλείται από ατυχήματα ή τραύματα συνήθως έχει ως αποτέλεσμα μόνιμη ζημιά. Το τραύμα μπορεί να οφείλεται σε ατύχημα ή από σοκ. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει βλάβη στην περιοχή , η παράλυση θα είναι γενικά προσωρινή.

Βακτηριακές λοιμώξεις

Υπάρχουν αρκετές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε παράλυση εάν εξαπλωθούν στον εγκέφαλο. Αυτές περιλαμβάνουν μηνιγγίτιδα, ασβέστωμα και λύσσα μεταξύ άλλων. Οι λοιμώξεις συχνά προκύπτουν από εξωτερική επαφή με άγρια ζώα ή εάν το σκυλί σας καταναλώνει επιβλαβή μη φαγώσιμα πράγματα. Η αιτία θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματα, όπως πυρετός, έμετος και διάρροια. Ο κτηνίατρός σας θα διεξάγει τεστ για να εντοπίσει τη συγκεκριμένη μόλυνση.
Ασβέστωμα και λύσσα επηρεάζουν το σκυλί σας με την παροχή ιών στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός κατά της λύσσας απαιτείται από το νόμο για τα σκυλιά. Οι λοιμώξεις στο πρόσωπο και τα αυτιά του σκύλου σας, όταν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα ή αποτελεσματικά, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παράλυση εάν εξαπλωθούν.

Διαβάστε επίσης: Θεραπεία παράλυσης σκύλου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Αιτίες-παράλυσης-στα-σκυλιά-λοίμωξη-olapet.gr

Κακοήθεις όγκοι

Η ανάπτυξη ενός όγκου στη σπονδυλική στήλη του σκύλου σας μπορεί επίσης να προκαλέσει παράλυση. Αυτοί οι όγκοι είναι γενικά κακοήθεις και μπορεί να έχουν απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις. Αυτοί οι όγκοι μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα του σκυλού σας όσο παραμένουν στο σώμα. Οι όγκοι του νωτιαίου μυελού μπορούν να επηρεάσουν τα άκρα του σκύλου σας, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει παράλυση. Οι όγκοι συχνά προκαλούν παράλυση με βραδύτερο ρυθμό από τα τσιμπήματα των τσιμπουριών, με αποτέλεσμα τα πιο βαθμιαία συμπτώματα παρά την απότομη παράλυση

Συγγενείς ασθένειες

Υπάρχουν διάφορες συνθήκες σε σκύλους που μπορούν να τους αφήσουν προδιάθεση για την ανάπτυξη παράλυσης.
Επικεφαλής ανάμεσά τους είναι η νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου (IVDD). Το IVDD επηρεάζει κυρίως τις χονδροδυστροφικές φυλές ή σκύλους με ασυνήθιστα κοντά πόδια, όπως τα Dachshunds. Το IVDD είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης υποστούν ρήξη ή ο πηκτοειδής πυρήνας (gel) εξωθείται στο χώρο του νωτιαίου μυελού. Όταν συμβεί αυτό, οι δίσκοι πιέζουν τα νεύρα που διέρχονται από το νωτιαίο μυελό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει παράλυση.

Διαβάστε επίσης: Ρε μπαμπά, μήπως με ξέχασες;
Μια άλλη κοινή αιτία της παράλυσης σκύλου είναι η εκφυλιστική μυελοπάθεια (DM). Αυτή η γενετική ασθένεια επιτίθεται στα νεύρα στις σπονδυλικές στήλες των μεγαλύτερων σε ηλικία σκύλων και είναι μια αργή, προοδευτική διαταραχή που τελικά οδηγεί σε παράλυση των οπίσθιων ποδιών. Οι φυλές που επηρεάζονται από αυτή την ασθένεια περιλαμβάνουν το Welsh Corgi, το Boxer, το Γερμανικό Ποιμενικό, το Chesapeake Bay Retriever και το Irish Setter.
Τα μεγαλύτερα σκυλιά είναι επίσης επιρρεπή σε μια διαταραχή που ονομάζεται ινωδοβλαστώδης εμβολισμός. Αυτό συμβαίνει όταν ένα κομμάτι ινώδους χόνδρου παρεμποδίζει τη παροχή αίματος στον νωτιαίο μυελό . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ανώδυνη και συνήθως προσωρινή παράλυση που συνήθως θα επιλυθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες.

 

Διαβάστε επίσης: Ποιες ιδιότητες των σκύλων δε γνωρίζεις;

Πηγή: Canna-Pet

Μεταφραση: Ολυμπια Σταφυλιδου, Ιδρύτρια-Νόμιμη Εκπρόσωπος Σωματείου

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Μάθετε περισσότερα για την δράση της ομάδας ” Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας “

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr