Πώς να φτιάξετε ένα αναπηρικό αμαξίδιο για σκύλο με κινητικά προβλήματα! | Χειροποίητες κατασκευές (DIY)

banner-dog-765x100

αναπηρικό-αμαξίδιο-σκύλου-diy-χειροποίητες-κατασκευές-2-Olapet.gr

Έχω την τύχη να μην το έχω ζήσει μέχρι τώρα, και εύχομαι να μην το ζήσω ποτέ! Στοιχηματίζω, ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να έχεις ένα κατοικίδιο και να αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας ή άλλα κινητικά προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως αρθρίτιδα.

Ευτυχώς, για όσους έχουν την ατυχία να το ζουν ή το θάρρος να το επιλέξουν, υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά αναπηρικά αμαξίδια για κάθε είδος κινητικής αναπηρίας, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου ζώου σας και φυσικά την δική σας. Είναι σχεδόν πάντα ρυθμιζόμενα και προσαρμόζονται πλήρως στο ύψος, το μήκος και το πλάτος του κατοικίδιου ζώου που θα το φορέσει. Είναι πολύ σημαντικό, βέβαια, πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά να έχετε συμβουλευτεί πρωτύτερα τον κτηνίατρος σας, προκειμένου να σας ενημερώσει για τυχόν ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει το δικό σας κατοικίδιο και πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε!

Διαβάστε επίσης: Θεραπεία παράλυσης σκύλου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Λόγοι για να κατασκευάσετε ένα χειροποίητο αναπηρικό αμαξίδιο για σκύλο

Εκτός από την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου για σκύλους, μια έξυπνη κίνηση θα ήταν να το κατασκευάσετε εσείς οι ίδιοι. Είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να κατασκευάσει (αρκεί να έχει υπομονή!!) και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να το επιχειρήσετε!

banner-dog-765x100

Πρώτα από όλα, είναι πολύ δημιουργικό και χαλαρωτικό. Αν σας ηρεμούν οι κατασκευές τότε πετύχατε triple shot! Δημιουργία, χαλάρωση και προσφορά! Είναι ξεχωριστό να προσφέρετε κάτι τόσο πολύτιμο στον τετράποδο φίλο σας, ειδικά όταν έχετε αφιερώσει προσωπικό χρόνο και κόπο!

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι θα γνωρίζετε ακριβώς τι να αγοράσετε εάν χρειαστεί κάποια στιγμή να αντικαταστήσετε ή να επισκευάσετε ένα ανταλλακτικό. Για το τέλος, άφησα τον προφανή λόγο, τον οικονομικό! Χωρίς αμφιβολία, μια χειροποίητη κατασκευή από εσάς σίγουρα θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο!

Εάν σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα αναπηρικό αμαξίδιο για τον σκύλο σας, οι ακόλουθες πληροφορίες θα σας δώσουν μια ιδέα για το τι θα χρειαστεί να κάνετε.

Διαβάστε επίσης: Success Story: Ελληνική φιλοζωϊκή ομάδα κατασκευάζει και εξάγει αναπηρικά αμαξίδια για ζώα

αναπηρικό-αμαξίδιο-σκύλου-diy-χειροποίητες-κατασκευές-Olapet.gr

Εργαλεία και υλικά που θα χρειαστούν για μια απλή κατασκευή

Για να φτιάξετε το δικό σας χειροποίητο αναπηρικό αμαξίδιο για το σκύλο σας, θα χρειαστείτε πρόσβαση σε εργαλεία που πιθανώς ήδη έχετε ή μπορείτε να βρείτε, όπως πριόνι (για κοπή σωλήνα αλουμινίου και PVC), σταθερά ή ρυθμιζόμενα κλειδιά, τρυπάνι, σετ σφιγκτήρων ή μια μέγγενη. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε μια ποικιλία από υλικά ραψίματος για την προσαρμογή του πανιού στήριξης. Τέτοια υλικά μπορεί να είναι μια μεζούρα, καρφίτσες, ένα ψαλίδι, μια ραπτομηχανή, βελόνα και νήμα.

Το αναπηρικό αμαξίδιο πρέπει να είναι ελαφρύ, γι ‘αυτό ο σκελετός του, εκτός από τους τροχούς, είναι συνήθως κατασκευασμένος από σωλήνα αλουμινίου και PVC.  Ως εκ τούτου, θα χρειαστείτε ένα σωλήνα από αλουμίνιο (ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου σας) καθώς επίσης, γωνιακές και οριζόντιες ενώσεις για τη σύνδεση των σωλήνων μεταξύ τους. Προαιρετικά, για μεγαλύτερη σταθερότητα στους συνδέσμους θα χρειαστείτε μια κόλλα.

Επιπλέον, θα χρειαστείτε τροχούς (και βίδες για να τους σταθεροποιήσετε).  Ο αριθμός ποικίλει από 2 – 4 ανάλογα με το είδος του αναπηρικού αμαξιδίου και το κινητικό πρόβλημα που έχει το κατοικίδιο σας. Για την κατασκευή μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και ανακυκλωμένα υλικά όπως υφάσματα, για να σας βγει ακόμη πιο οικονομικό. Επιπλέον, θα χρειαστείτε ιμάντες όπου και αυτούς αν ψάξετε, σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε κάτι οικονομικό.

Διαβάστε επίσης: Χειροποίητο ξύλινο σπιτάκι για σκύλους κατάλληλο για υψηλές θερμοκρασίες (εξωτερικού χώρου) | Χειροποίητες κατασκευές (DIY)

αναπηρικό-αμαξίδιο-σκύλου-diy-χειροποίητες-κατασκευές-3-Olapet.gr

Χρήσιμα tips για την κατασκευή του αναπηρικού αμαξιδίου

Τροχοί υπάρχουν διαθέσιμοι στο διαδίκτυο, ωστόσο είναι το υλικό που θα δυσκολευτείτε περισσότερο να προμηθευτείτε! Καλό, λοιπόν, θα ήταν να είστε δημιουργικοί! Πιθανά μέρη για να τους βρείτε μπορεί να είναι, ένα παλιό και εγκαταλελειμμένο ή ένα νέο φθηνό παιδικό ποδήλατο,  τα παλιά σκουριασμένα μηχανήματα για τον κήπο, skateboards και παιδικά παιχνίδια. Από μια γρήγορη έρευνα που έκανα, ένα website που διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε τιμές, ποιότητες και μεγέθη είναι και ο smalltiresandwheels.com.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε στην κατασκευή σας ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα στο ζωάκι σας. Για παράδειγμα, εάν ζείτε σε περιοχή με πολλές βροχές, επιλέξτε ένα ύφασμα που δεν βρέχεται και δεν λερώνει. Αντίστοιχα, αν ζείτε σε μια περιοχή με υψηλές θερμοκρασίες, επιλέξτε ένα ύφασμα που θα επιτρέπει στο κατοικίδιο σας να παραμένει δροσερό.

Κάτι επίσης σημαντικό, είναι να καλύψετε ή λιμάρετε αιχμηρά σημεία του αμαξιδίου ώστε να προστατέψετε το φιλαράκο σας από τυχόν τραυματισμούς.

Η χρήση “στοπ” στη ρόδα μπορεί, επίσης, να φανεί πολύ χρήσιμη. Ίσως κάποια φορές να χρειαστεί να επέμβετε για να ακινητοποιήσετε το αμαξίδιο του κατοικίδιου σας.

Αν χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον βάρος στην κατασκευή σας προκειμένου να πετύχετε καλύτερη ισορροπία, μπορείτε να δοκιμάσετε να γεμίσετε με άμμο τους σωλήνες.

Διαβάστε επίσης: Πρακτικές συμβουλές για το πως να φροντίσετε τα ζωάκια σας που υποφέρουν από κινητικά προβλήματα!

αναπηρικό-αμαξίδιο-σκύλου-diy-χειροποίητες-κατασκευές-1-Olapet.gr

Ποιο είναι το κόστος κατασκευής για ένα DIY αναπηρικό αμαξίδίο για σκύλο;

Αυτή η ερώτηση είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί! Όλα εξαρτώνται από τις ιδιαιτερότητες που έχει το κατοικίδιο σας, το μέγεθος και φυσικά την εξοικείωση σας με τις κατασκευές και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Το σίγουρο είναι ότι θα σας κοστίσει πολύ πολύ πολύ λιγότερο από ότι αν το αγοράζατε!

Για ένα απλό αμαξίδιο μικρού μεγέθους, αν πιάνουν τα χέρια σας (δηλαδή αποφύγετε τα λάθη και την σπατάλη των πόρων σας) και είστε τυχεροί ώστε να βρείτε αρκετά από τα υλικά που θα χρειαστείτε (είτε σε πολύ καλές τιμές, είτε μεταχειρισμένα και ανακυκλώσιμα) τότε η κατασκευή του μπορεί να σας κοστίσει από 50 ευρώ!

Διαβάστε επίσης: Ο σκύλος που έχασε τα πόδια του στα κρυοπαγήματα αποκτά 4 νέα πρόσθετα μέλη!

Η διαδικασία κατασκευής βήμα προς βήμα

Παρακάτω θα δείτε ένα video, βήμα-βήμα για το πως θα κατασκευάσετε ένα αναπηρικό αμαξίδιο μόνοι σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι πολύ απλής μορφής, θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε την ίδια λογική αλλά να το προσαρμόζετε στις ανάγκες του δικού σας κατοικίδιου. Το ύφασμα που αναφέρουμε στο κείμενο αντικαθιστά το γκρι υλικό που χρησιμοποιεί ο δημιουργός στο video ως πανί στήριξης.


Πηγές:

  1. Walkin’ pets 
  2. k9 of mine
  3. Φωτογραφία εξωφύλλου: Pet Age
  4. Chicago Tribune
  5. Dogs Aholic
  6. Top Dog Hub
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr