Από τα κατοικίδια μας, στα πιάτα μας: Η ψυχολογία του να καταναλώνεις κρέας

banner-dog-765x100

cow-front-image-olapet.gr

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπάμε τα ζώα.  Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που έχουν κατοικίδια ζώα, θεωρούνται και μέλη της οικογένειας τους.  Και όμως τα τρώμε.  Κάποιοι  από εμάς δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς κρέας.  Στην πραγματικότητα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη τρώει περίπου 48 κιλά κρέατος ετησίως. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Steve Loughnan και τους  συνεργάτες του, αυτή την τάση όπου από την μία αγαπάμε τα ζώα και από την άλλη τα τρώμε την ονομάζουμε “meat paradox” (παράδοξο κρέας)

Οι περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται για τα ζώα και δεν έχουν πρόθεση να τα βλάψουν αλλά ούτε και θέλουν να τα βλέπουν να υποφέρουν. Παρ` όλα αυτά  υιοθετούν διατροφικές συνήθειες που προ-απαιτούν τον εκβιαστικό θάνατο των ζώων και μάλιστα με βίαιο τρόπο στις περισσότερες περιπτώσεις,  εξηγούν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα της έρευνας:

Σε ένα άρθρο στο Current Directions στο Psychological Science, οι Loughnan και Brock Bastian του Πανεπιστημίου του Queensland, και ο Nick Haslam του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης διερεύνησαν τους ψυχολογικούς παράγοντες που μας επιτρέπουν ναλειτουργούμε παράλληλα σε αυτά τα 2 διαφορετικά επίπεδα.

banner-dog-765x100

Χαρακτηριστικά ανθρώπων που κατανάλωνουν κρέας

 

https://www.olapet.gr/wp-content/uploads/2017/03/Jim-Gaffigan-Quote-I-try-to-only-eat-animals-that-are-vegan-olapet.gr_.jpg

Η έρευνα δείχνει, για παράδειγμα, ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ανθρώπου σχετίζονται με την κατανάλωση κρέατος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε κρέας τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα αυταρχισμού και προσανατολισμού της κοινωνικής κυριαρχίας από ό, τι οι χορτοφάγοι. Διαφορές υπάρχουν ακόμη και μεταξύ των κρεατοφάγων όπου εκείνοι που ασπάζονται την ανισότητα τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας από εκείνους που είναι υπέρμαχοι της δικαιοσύνης και της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Ψυχολογία των ανθρώπων πριν και μετά την κατανάλωση κρέατος

 

vegan-meat-mind-olapet.gr

Διαβάστε επίσης: Αντιμετωπίζουμε τα σκυλιά μας με κάποιο τρόπο όπως τα παιδιά μας μες την οικογένεια;

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι το αν ένας άνθρωπος μπορεί να φάει κρέας ενός ζώου συχνά εξαρτάται από ορισμένα χαρακτηριστικά των ίδιων των ζώων, όπως το αν φαίνονται να έχουν νοημοσύνη. Έτσι λοιπόν όσο πιο πολύ «μυαλό» έχει ένα ζώο τόσο πιο ανήθικο θεωρήθηκε από τους συμμετέχοντες της έρευνας η χρήση του ως τροφή.

Και η σχέση φαίνεται επίσης να λειτουργεί και αντίστροφα – ό, τι έχουμε φάει πρόσφατα μπορεί να επηρεάσει το πώς αντιλαμβανόμαστε τα ζώα.  Σε μια άλλη μελέτη λοιπόν, ο Loughnan και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει πρόσφατα βόειο κρέας βαθμολόγησαν την αγελάδας ως ένα ζώο που δεν υποφέρει από εκείνους , ενώ  άνθρωποι που μόλις είχαν φάει ξηρούς καρπούς, είχαν αντίθετη άποψη. Πιθανώς  ο λόγος  αυτής της διαφορετικής αντίληψης να προέρχεται από την ανάγκη των πρώτων να δικαιολογήσουν τα οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα που είχαν από την πρότερη κατανάλωση κρέατος.

Η διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Loughnan και τους συνεργάτες τους μας επιτρέπουν να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη  ιδέα για το τι χαρακτηριστικά έχουν οι άνθρωποι που τρώνε ζώα αλλά τι  σκέφτονται για τα ζώα αλλά και την ψυχολογία τους μετά την κατανάλωση κρέατος.

Δείτε επίσης το video που έγινε Viral και δείχνει την πρώτη απόπειρα μιας χροτοφάγου να φάει κρέας μετά από 22 χρόνια. Στο Video μας εξηγεί και τους λόγους που την έκαναν να στραφεί σε αυτή την αλλαγή. Σωστό, λάθος? Ακούστε τι έχει να μας πει η αμερικανίδα Stephanie Potakis και πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Πηγή: http://www.psychologicalscience.org

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr