Γιατί οι άνθρωποι στρέφονται στα κατοικίδια τις γιορτές και τι πρέπει να προσέξουμε! | Ψυχολογία

banner-dog-765x100

Με ιδιαίτερο κοινωνιολογικό ενδιαφέρον μπορεί να προσεγγιστεί η τάση όλο και περισσότερων ανθρώπων να αποκτούν ένα κατοικίδιο μέσα στις γιορτές.

Μία αρχική αιτία μπορεί να αποδοθεί στη μοναξιά, η οποία κορυφώνεται την εορταστική περίοδο, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ισχύουσα ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στις γιορτές, όπου κυριαρχεί η λάμψη, η εφήμερη χαρά και ο ψυχαναγκασμός των χαμόγελων και της κοινωνικής συναναστροφής, τα άτομα εκδηλώνουν ακριβώς αντίθετη ψυχολογία, μην μπορώντας να συμβαδίσουν με το υπάρχον κλίμα. Έτσι, ένα κατοικίδιο μπορεί να μειώσει αισθητά τα συναισθήματα μοναξιάς του ιδιοκτήτη του, να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα και την ψυχολογία του και να φωτίσει με αγάπη και φροντίδα το εορταστικό σκηνικό.

santa-claus-pet-cat-christmas-decoration-olapet.gr-olapet.gr-4
santa-claus-pet-cat-christmas-decoration-olapet.gr-olapet.gr-2

Διαβάστε επίσης: Γράμμα ενός σκύλου: “Αγαπητέ Άι – Βασίλη…”

Μία αρχική αιτία μπορεί να αποδοθεί στη μοναξιά, η οποία κορυφώνεται την εορταστική περίοδο, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ισχύουσα ψυχολογική κατάσταση του ατόμου

Ένα άλλο κυρίαρχο στοιχεία της σύγχρονης κοινωνίας μας είναι η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της. Τα άτομα σταδιακά αποξενώνονται, αποστασιοποιούνται και παρότι ο κόσμος των social media επιτάσσει πολλούς «φίλους» και «κοινωνικές συναναστροφές», η πραγματικότητα θέλει τον σημερινό άνθρωπο κολλημένο στην οθόνη του κινητού του, αδυνατώντας να συμμετέχει σε έναν διάλογο, να χαρεί τις στιγμές με φίλους κτλ. Μέσα σε αυτό το προβληματικό περιβάλλον, ένα κατοικίδιο μπορεί να μάθει στο άτομο να χτίσει ξανά ένα υγιές πλαίσιο επικοινωνίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοτροφοδότησης με πραγματικά μηνύματα αγάπης.

banner-dog-765x100
santa-claus-pet-cat-christmas-decoration-olapet.gr-olapet.gr-6

ένα κατοικίδιο μπορεί να μάθει στο άτομο να χτίσει ξανά ένα υγιές πλαίσιο επικοινωνίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοτροφοδότησης με πραγματικά μηνύματα αγάπης.

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες Χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις με ζώα

Τι δείχνουν, όμως, οι μελέτες για το κατά πόσο ένα κατοικίδιο αλλάζει όντως τη ζωή ενός ανθρώπου, εισχωρώντας στην οικογένειά του; Έρευνα έδειξε ότι στο 90% των ιδιοκτητών το κατοικίδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό ή πολύ σημαντικό, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό θεωρεί πως το κατοικίδιο είναι πραγματικό μέλος της οικογένειάς τους, με 8 στους 10 να προσθέτουν ότι αποτελεί τον πιο στενό σύντροφο που έχουν!

santa-claus-pet-cat-christmas-decoration-olapet.gr-olapet.gr-5
santa-claus-pet-cat-christmas-decoration-olapet.gr-olapet.gr-3

Έρευνα έδειξε ότι στο 90% των ιδιοκτητών το κατοικίδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό ή πολύ σημαντικό, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό θεωρεί πως το κατοικίδιο είναι πραγματικό μέλος της οικογένειάς τους

Μπορεί, λοιπόν, τα κατοικίδια να αποτελούν μία ιδανική επιλογή την περίοδο των εορτών, αλλά πρέπει η επιλογή να γίνεται συνειδητά και μετά από ώριμη σκέψη. Κι αυτό γιατί αποτελεί φαινόμενο κατοικίδια να αγοράζονται την περίοδο των εορτών μόνο και μόνο για να καλύψουν ένα συναισθηματικό κενό ή για τις επιταγές της «μόδας» και στη συνέχεια με την έναρξη του νέου έτους και στις πραγματικές διαστάσεις της καθημερινότητας να εγκαταλείπονται. Πρέπει, λοιπόν, ο υποψήφιος αγοραστής να ιεραρχήσει τους πραγματικούς λόγους που θέλει να αποκτήσει ένα κατοικίδιο στις γιορτές και αν κρίνει ότι το έχει όντως ανάγκη, να μελετήσει διεξοδικά τα χαρακτηριστικά της κάθε ράτσας, επιλέγοντας αυτό με το οποίο θα μπορεί συνυπάρξει, όχι μόνο στη φωτεινή και ξέγνοιαστη περίοδο των εορτών, αλλά και στην απαιτητική καθημερινότητά του.

pet-cat-christmas-decoration-olapet.gr-olapet.gr-8
pet-cat-christmas-decoration-olapet.gr-olapet.gr-7

Διαβάστε επίσης: 

  1. Η Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Μπετόβεν
  2. 7 λόγοι για να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο ζωό και να μην αγοράσετε
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr