Ήμασταν γείτονες, καθώς κι εσύ μέσα στο κρύο κοιμόσουν!

banner-dog-765x100
Γράμμα σε έναν άστεγο
Γράμμα σε έναν άστεγο

Ήμασταν γείτονες, καθώς κι εσύ μέσα στο κρύο κοιμόσουν καμιά 100αρια μέτρα δεξιά.

Αγαπητέ Κώστα ή Μάριε.

Έχω επιχειρήσει να γράψω αυτό το γράμμα πολλές φορές. Το γράφω και το σκίζω όμως. Ξανά και ξανά. Κάτι δεν μου αρέσει. Θεωρώ ότι δε θα θυμηθώ να γράψω όσα περάσαμε μαζί. Και δεν ήταν και λίγα.

Το μόνο που θυμάμαι σίγουρα είναι ο τρόπος που με προσέγγισες εκεί αδέσποτος και άστεγος που ήμουν στην Αριστοτέλους. Το κρύο ήταν τσουχτερό, παγωνιά που είχε να γνωρίσει η πόλη για δεκαετίες. Καθόμουν κοντά στην στολισμένη πλατεία, αναζητώντας έναν τρόπο να ζεσταθώ από τα λαμπάκια. Τόσο χρώμα έλεγα, θα δώσουν λίγη ζωντάνια στην ύπαρξή μου. Και πάνω που πήγα να απογοητευτώ ένιωσα το χέρι σου. Σε επεξεργάστηκα στην αρχή γρυλίζοντας από φόβο. Αλλά στο δεύτερο χάδι σου όλα άλλαξαν. Κατάλαβα τις προθέσεις σου και σε ακολούθησα. Δεν περπάτησα πολύ. Ήμασταν γείτονες, καθώς κι εσύ μέσα στο κρύο κοιμόσουν καμιά 100αρια μέτρα δεξιά.

Το σπίτι μας τα χαρτόκουτα...

Σόρρυ που δεν σε είχα προσέξει νωρίτερα, αλλά η γειτονιά μας έχει μεγαλώσει και το ψύχος δεν βοηθάει την όρασή μου. Θυμάμαι, επίσης, τα πρώτα βράδια μας στο καινούριο μας σπίτι. Χριστέ μου πόσο οξύμωρο ακούγεται να ονομάζεις μία κούτα σπίτι. Κι αστείο. Αλλά και λυπηρό. Δεν πειράζει όμως. Για εμάς ήταν το σπίτι μας. Το καλύβι μας. Και εκείνες τις πρώτες βραδιές μοιράστηκες τη μία σου κουβέρτα μαζί μου. «Ή θα κρυώνουμε και οι δύο ή κανένας», είχες πει με εκείνο το χαμόγελό σου που νόμιζες ότι κάθε φορά που σχηματιζόταν, τα μάτια σου γίνονταν όλο και πιο μελαγχολικά. Δράση – αντίδραση είχα ακούσει να το λέει ο φοιτητής που με υιοθέτησε λίγο πριν την εξεταστική και με παράτησε μετά το τέλος της. Φυσική θυμάμαι σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο, αλλά μάλλον έπρεπε να πάρει πολλά μαθήματα ακόμα για να αποκτήσει εκτός από μάθηση και παιδεία.

banner-dog-765x100
Γράμμα σε έναν άστεγο
Γράμμα σε έναν άστεγο

Ακόμα και τότε την τροφή και τα λιγοστά που σου άφηναν τα μοιραζόσουν μαζί μου. Κι ας είχες να φας σαν άνθρωπος παραπάνω από 2 μήνες

Και μετά αγαπημένε μου Κώστα ή Μάριε ήρθαν ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Tα ζευγάρια πόδια που μας πλησίαζαν πολλαπλασιάστηκαν. Αλλά κανείς δεν μας έβλεπε. Λες και ήμασταν αόρατοι. Λες και το σπίτι μας δεν ήταν φτιαγμένο από κούτες και παλιά ρούχα αλλά από μία αόρατη σκόνη που εμφανίζεται και εξαφανίζεται όποτε θέλει ο καθένας.

Η ευτυχία του να μοιράζεσαι..

Βολικό δεν λέω. Αλλά ακόμα και τότε την τροφή και τα λιγοστά που σου άφηναν τα μοιραζόσουν μαζί μου. Κι ας είχες να φας σαν άνθρωπος παραπάνω από 2 μήνες. Κι ας αργούσες όλο και περισσότερο να ξυπνήσεις τα πρωινά από την κούραση και την ανέχεια. Κι ας πήρες τα πάνω σου όταν ένα ζευγάρι φοιτητών σου χάρισε μία καινούρια κουβέρτα. Κουλουριαζόμουν πάνω σου για να σε ζεστάνω και παρά την αδυναμία σου τα χάδια δε σταμάτησαν ποτέ. Ήμουν ο καλύτερός σου φίλος έλεγες και με χάιδευες με αγάπη.

Γράμμα σε έναν άστεγο
Γράμμα σε έναν άστεγο

Και εκείνες τις πρώτες βραδιές μοιράστηκες τη μία σου κουβέρτα μαζί μου. «Ή θα κρυώνουμε και οι δύο ή κανένας», είχες πει με εκείνο το χαμόγελό σου που νόμιζες ότι κάθε φορά που σχηματιζόταν, τα μάτια σου γίνονταν όλο και πιο μελαγχολικά

Φίλοι για πάντα...

Κάποιο πρωινό άργησα κι εγώ να ξυπνήσω κι είχες φύγει. Δεν ξέρω γιατί και πώς. Δεν ξέρω τι ήθελε το ασθενοφόρο στη γειτονιά μας. Ξέρω ότι ήρθαν οι υπάλληλοι του Δήμου και πήραν τα πράγματά σου την επόμενη μέρα. Αυτά είχαν μείνει μόνο. Ακόμα και την κοινή μας τροφή πήραν οι αθεόφοβοι. Ξέρεις τι δε θυμάμαι; Το όνομά σου. Γιατί μπορεί και να μην το ανέφερες ποτέ. Ίσως και να ντρεπόσουν. Για μένα λοιπόν δε θα είσαι ο «Ξένος», θα είσαι ο Μάριος ή ο Κώστας, ή ο καλύτερος γείτονας που είχα ποτέ. Ή μάλλον ο καλύτερος φίλος που είχα ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Γράμμα ενός σκύλου: “Αγαπητέ Άι – Βασίλη…”

Γράμμα σε έναν άστεγο
Γράμμα σε έναν άστεγο
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr