Είναι οι άνθρωποι ρατσιστές απέναντι στις διάφορες ράτσες σκυλιών;

banner-dog-765x100

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλής ράτσες;

Υπάρχουν τάσεις και μόδες ακόμη και στην αγορά κατοικίδιων. Παλιότερα, ταινίες όπως το Χάτσικο, ο Ασπροδόντης, τα 101 σκυλιά της Δαλματίας ή σειρές όπως η Λάσι και ο υπαστυνόμος Ρεξ επηρέαζαν τους υποψήφιους ιδιοκτήτες ζώων που αναζητούσαν τις συγκεκριμένες ράτσες. Τα τελευταία χρόνια, η μόδα θέλει να προτιμώνται κυρίως μικρόσωμα σκυλιά που χρειάζονται λιγότερο χώρο και έχουν αντίστοιχα μικρότερες απαιτήσεις σε τροφές και φροντίδα.

τζακ ρασελ τερριε είναι οι άνθρωποι ρατσιστές απέναντι στις διάφορες ράτσες σκυλιών-olapet.gr

Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές είναι τα Μαλτέζ, τα παιχνιδιάρικα Γουέστ Χάϊλαντ Γουάιτ Τεριέ, τα αεικίνητα Τζακ Ράσελ και τα πολύ φιλικά Γιορκσάιρ. Από σκυλιά μεγαλύτερου μεγέθους επιλέγονται κυρίως Λαμπραντόρ και Πίτμπουλ. Όσο αφορά τις γάτες, το 80% των ιδιοκτητών δεν προτιμάει κάποια συγκεκριμένη ράτσα. Οι ιδιοκτήτες επιλέγουν συνήθως να φροντίσουν ένα γατάκι που θα βρουν στον δρόμο, την «κοινή ευρωπαϊκή» γάτα όπως ονομάζεται. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρεις ράτσες που κερδίζουν τις προτιμήσεις. Οι γάτες Περσίας, αρχοντικές γάτες ιδιαίτερης ομορφιάς και με πυκνό τρίχωμα, οι Σιάμ με τα καταγάλανα μάτια και οι γοητευτικές γάτες Αγκύρας με τη φουντωτή ουρά και το μακρύ, πλούσιο τρίχωμα.

Μία αυξανόμενη τάση για μικρότερες, βραγχοκεφαλικές φυλές υπάρχει και στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τον Kendy Teng et al (2016), “Σε σύγκριση με ψηλότερες και μεγαλύτερες φυλές, οι μικρότερες και μικρότερες φυλές έχουν γίνει σχετικά δημοφιλείς με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Αυστραλοί προτιμούν ολοένα και περισσότερο τα σκυλιά με μικρότερα και ευρύτερα κεφάλια, για τους οποίους οι κτηνίατροι ευζωίας συχνά εκφράζουν ανησυχία ».

Διαβάστε επίσης: Τα σκυλιά χάσκι – ήρωες τις ανταρκτικής που έγιναν ταινία του Disney

banner-dog-765x100

δαλματίας είναι οι άνθρωποι ρατσιστές απέναντι στις διάφορες ράτσες σκυλιών-olapet.gr

Τι αναζητούν οι άνθρωποι σε ένα σκυλί;

Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι άνθρωποι κατά την επιλογή κουταβιού ή σκύλου;

Είναι όλο το πακέτο που μετράει, σύμφωνα με μια μελέτη του Laurie Garrison και της Emily Weiss (2014). Για της ανάγκες τις έρευνα δημιουργήθηκαν ψέυτικα προφίλ από τους ερευνητές για να συγκρίνουν διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το χρώμα, η φυλή, η πηγή και ο κίνδυνος ευθανασίας.

#1 Μέγεθος και ηλικία

Διαπίστωσαν ότι ορισμένες λιγότερο ελκυστικές πτυχές του προφίλ ενός σκύλου θα μπορούσαν να μετριαστούν από άλλες πτυχές. Για παράδειγμα, αν και οι άνθρωποι προτιμούν γενικά τα κουτάβια, ένας μεγαλύτερος σε ηλικία και μέγεθος σκύλος θα μπορούσε να γίνει ελκυστηκός εάν άλλες πτυχές του προφίλ του ήταν θετικές.

#2 Καθαρόαιμο ή Ημίαιμο; Σπάνια ράτσα ή πιο συνηθισμένη;

Η φυλή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιλογή συντρόφου. Μια σπάνια ή ασυνήθιστη ράτσα προτιμάται σε σχέση με άλλα σκυλιά αγνώστου καταγωγής (αδέσποτα και ημίαιμα).

“Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν πολύπλοκες προτιμήσεις και τα χαρακτηριστικά που οδηγούν κάποιον να επιλέξει ένα ζώο διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων”.

Διαβάστε επίσης: 7 λόγοι για να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο ζωό και να μην αγοράσετε

Γουέστ Χάϊλαντ Γουάιτ Τεριέ είναι οι άνθρωποι ρατσιστές απέναντι στις διάφορες ράτσες σκυλιών-olapet.gr

Τι ψάχνουν οι άνθρωποι στα καταφυγίων σκύλων;

Οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν προφανώς την ανάγκη να ανακαλύψουν τι κάνει τους ανθρώπους να είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν σκυλιά, είτε πρόκειται για χαρακτηριστικά της περιγραφής του σκύλου είτε για αλληλεπιδράσεις με τον σκύλο στο καταφύγιο.

#1 Μέγεθος φωτογραφίας

Ένας σημαντικός παράγοντας που βγήκε μέσα από έρευνα λέει ότι οι μεγάλες φωτογραφίες μπορούν να επηρεάσουν πολύ την επιλογή του ανθρώπου! Αυτό ισχύει όταν ο άνθρωπος ψάχνει στο διαδίκτυο και αρχικά δεν έχει προσωπική επαφή.

#2 Μέγεθος και ηλικία

Επίσης, ερευνες δείχνουν ότι τα κουτάβια (μικρά σε ηλικία) υιοθετούνται συνήθως πολύ γρήγορα σε σύγκριση με τα ενήλικα σκυλιά (Brown et al 2013) και τα μικρόσωμα σκυλιά επίσης είναι πιο ελκυστικά σε σχέση με τα μεγαλύτερα σκυλιά.

#3 Γλυκά και χαριτωμένα

Το πόσο χαριτωμένα και γλυκά είναι αποτελεί ένα πολύ σημαντικός παράγοντα επιλογής. Πολλά ενήλικα σκυλιά έχουν παιδικά χαρακτηριστικά ( baby face ). Τα ναζιάρικα σκυλιά σύμφωνα με έρευνες είναι πιο πιθανό να υιοθετηθούν ακόμη και αν δεν είναι κουτάβια.

Διαβάστε επίσης: Ποιες ιδιότητες των σκύλων δε γνωρίζεις;

γιορκασαιρ τεριε είναι οι άνθρωποι ρατσιστές απέναντι στις διάφορες ράτσες σκυλιών-olapet.gr

#4 Συμπεριφορά και ιδιοσυγκρασία

Η συμπεριφορά και η ιδιοσυγκρασία είναι επίσης σημαντικά. Σε μια έρευνα μεγάλης κλίμακας που διεξήχθει από φιλοζωικό σωματείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Siettou et al (2014) διαπίστωσαν ότι οι περιγραφές που αναφέρονται στο σκύλο ως φιλικές προς τα παιδιά, φιλικές προς άλλα σκυλιά και / ή φιλικές προς άλλα κατοικίδια ζώα οδήγησαν σε υψηλότερα ποσοστά υιοθεσία. 

– Φιλικότητα

Η φιλικότητα, λοιπόν, είναι σημαντική για την επιλογή του σκύλου. Εάν ένας σκυλος είναι πιο φιλικός (κατά συνέπεια λιγότερο πιθανό να δαγκώσει) και έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής (λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν θλίψη με προβλήματα υγείας και πρόωρο θάνατο) γίνεται αυτόματα πιο ελκυστικός για υιοθεσία.

– Εκπαίδευση και υπακοή

Εάν η περιγραφή ανέφερε ότι ένας σκύλος χρειάζεται εκπαίδευση ή είχε προβλήματα συμπεριφοράς, αυτό οδήγούσε σε χαμηλότερα ποσοστά υιοθεσίας, παρά το γεγονός ότι αν υιοθετήσεις κάποιο ζωάκι από καταφύγιο οι άνθρωποι θα σου προσφέρουν διάφορα tips και  συμβουλές συμπεριφοράς.

Η συμπεριφορά του σκύλου όταν συναντά τους ανθρώπους στο καταφύγιο είναι επίσης σημαντική. Αν ένας σκύλος βρίσκεται κοντά σε έναν πιθανό υιοθετητή και δεν αγνοεί τις προσπάθειές τους να παίξουν, είναι πιο πιθανό να υιοθετηθεί, σύμφωνα με τους Protopopova και Wynne (2014).

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του σκύλου σας;

γερμανικο ποιμενικο rex είναι οι άνθρωποι ρατσιστές απέναντι στις διάφορες ράτσες σκυλιών-olapet.gr

#5 Ιατρική Κατάσταση  (Προβλήματα υγείας)

Μια υπάρχουσα ιατρική κατάσταση μπορεί επίσης να επηρέασει σημαντικά την πιθανότητα υιοθεσίας δεδομένου ότι τα ιατρικά έξοδα είναι επίσης αυξημένα.

Ενθαρρυντικά, οι περισσότεροι άνθρωποι που υιοθετούν ένα σκυλί από ένα καταφύγιο το βρήκαν μια θετική διαδικασία και θα το κάνουν ξανά (Mornement et al., 2015).

Ποιο είναι το ιδανικό σκυλί;

Ένας άλλος τρόπος για να ερευνήσετε τις προτιμήσεις των ανθρώπων είναι να ρωτήσετε για το ιδανικό σκυλί τους. Εδώ υπάρχουν και σημαντικές διακυμάνσεις, αλλά και μερικές κοινές κλωστές.

Συνοπτικά, το ιδανικό σκυλί στην Αυστραλία είναι στειρωμένο, έχει κοντό και ίσιο τρίχωμα, είναι μεσαίου μεγέθους (10-20 κιλά), αποκτάται ως κουτάβι και απαιτεί μεταξύ 16 και 30 λεπτών άσκηση ημερησίως και μεταξύ 1 και 15 λεπτά καλλωπισμού την εβδομάδα. Το «ιδανικό σκυλί» είναι επίσης ασφαλές με τα παιδιά, είναι νοικοκυρεμένο, δεν αρρωσταίνει εύκολα, έρχεται όταν το φωνάζεις και υπακούει σε εντολές, δεν “δραπετεύει” από το σπίτι, δεν καταστρέφει το σπίτι όταν μένει μόνο του, ζει το λιγότερο 10 χρόνια, είναι υπάκουο φιλικό και στοργικό (King et al 2009). Αυτές οι απαντήσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία. Παρ ‘όλα αυτά φαίνεται ότι ένα φιλικό, κοινωνικό, υγιές σκυλί έρχεται ψηλά στον κατάλογο για τους περισσότερους ανθρώπους.

lassie είναι οι άνθρωποι ρατσιστές απέναντι στις διάφορες ράτσε σκυλιών-olapet.gr

Διαβάστε επίσης: Lassie, ο σκύλος των παιδικών μας χρόνων!

Γιατί κάποιοι δεν θέλουν σκύλο (Λόγοι);

Χάρη σε μια έρευνα από την American Humane Assocation και την PetSmart, τα κτηνιατρικά έξοδα, τα γενικά έξοδα ιδιοκτησίας σκυλιών και η έλλειψη χρόνου είναι συνηθισμένοι λόγοι. Η έλλειψη διαθεσιμότητας στέγης ενοικίασης που επιτρέπει τα κατοικίδια ζώα μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας, καθώς σίγουρα αναφέρεται ως λόγος για τους ανθρώπους που παραδίδουν τα κατοικίδια ζώα σε καταφύγια ζώων.

Πηγή: Companion Animal Psychology

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr