Είναι πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο τα ζώα που ζουν με καπνιστές;

banner-dog-765x100

Tα σκυλιά σε νοικοκυριά που περιέχουν καπνιστές έχουν 60% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Περπατούσα στην αυλή του πανεπιστημίου μου όταν είδα ένα συνάδελφο μου να κάθετε σε ένα παγκάκι με τη γυναίκα του. Αυτή τότε μου έγνεψε για να πάω προς το μέρος τους. Είδα την ανησυχία στο πρόσωπο της. Όταν πλησίασα, με τρεμάμενη φωνή μου ζήτησε να πείσω τον άντρα της να σταματήσει το κάπνισμα. «Αν δεν το κάνει για τον εαυτό του, τουλάχιστον ας το κάνει για την Λίλη μας». Η Λίλη ήταν το κουταβάκι που μόλις είχαν υιοθετήσει και ήθελαν να του προσφέρουν όλη τους την αγάπη.

Η ανησυχία της γυναίκας ήταν να μην πάθει κάτι κακό, να μην πάθει με τα χρόνια καρκίνο στα πνευμόνια από το τσιγάρο! Βλέπεις ο άντρας της έκανε 3 πακέτα την ημέρα! Κάπου είχε διαβάσει ότι όταν είσαι χρόνια παθητικός καπνιστής κινδυνεύεις από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια! Πάνω στην κουβέντα μας, ο σύζυγος της προκειμένου να υποστηρίξει τον εαυτό του και την κίνηση του αυτή δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι τα σκυλιά δεν αναπνέουν τον καπνό αφού βρίσκονται χαμηλά στο πάτωμα. Όταν ο καπνός βγαίνει από το στόμα του καπνιστή, που σημειωτέων είναι εξ` ορισμού ψηλότερα από το ζώο, αναδύεται ακόμη ψηλότερα και έτσι δεν φτάνει ποτέ στο ζωάκι! Σύμφωνα με έρευνες αυτή του η άποψη είναι σωστή;

Θεωρία 1: Το τσιγάρο δεν βλάπτει τα κατοικίδια

Σε πείραμα που έγινε το 1970 αποδείχθηκε ότι ο καρκίνος των πνευμόνων στους σκύλους είναι αρκετά σπάνιος. Στο πείραμα πήραν μέρος 36 σκυλιά ράτσας Beagles (Μπίγκλς) τα οποία εκπαιδεύτηκαν να καπνίζουν «σκληρά». Από τα 36, τα 12 μόνο ανέπτυξαν καρκίνο, χωρίς όμως αυτός ο καρκίνος να μπορέσει να συνδεθεί επιστημονικά με την αιτία αυτή (δηλαδή το ότι κάπνιζαν).

Ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το αν θα νοσήσει ο σκύλος είναι το μέγεθος αυτού. Τα μικρόσωμα ή μεσαίου μεγέθους σκυλιά (όπως τα Πάγκ – Pug) δείχνει να είναι πιο πιθανό σε σχέση με τα μεγαλόσωμα (όπως τα Λαμπραντόρ – Labrador Retrievers) , να νοσήσουν από την παθητική έκθεση στον καπνό. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα από τον ίδιο ερευνητή, τον John S. Reif, καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας στο State University του Κολοράντο, διαπιστώθηκε ότι τα σκυλιά με μεγαλύτερη μουσούδα όπως τα λαγωνικά και οι κροτίδες, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν ρινικό καρκίνο αν ζούσαν με καπνιστές. Ο Reif υπολόγισε ότι ο λόγος για αυτό ήταν ότι οι καρκινογόνοι παράγοντες από τον καπνό του τσιγάρου παγιδεύονται στις επιμήκεις ρινικές διαβάσεις τους. Η έρευνα διεξήχθη σε 481 σκυλιά και δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology

banner-dog-765x100
τσιγαρο-και-γατες-olapet.gr
cat-smoke-cancer-olapet.gr

Θεωρία 2: Το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες

Σε άλλο πείραμα που έγινε με διαφορετικό δείγμα και με επικεφαλή τον ίδιο, τον John S. Reif, τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι διαφορετικό. Η ομάδα του εξέτασε 51 σκύλους με καρκίνο του πνεύμονα και 83 σκύλους με άλλους καρκίνους και διαπίστωσε ότι τα σκυλιά σε νοικοκυριά που περιείχαν καπνιστές είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Επιπρόσθετα, μια άλλη έρευνα που είναι σε εξέλιξη φαίνεται να δείχνει ότι οι καπνισμένες γόπες που μπορεί να φαγωθούν ή να δαγκωθούν από τα σκυλιά μπορεί να είναι για αυτά ιδιαίτερα επιβλαβής.

Θεωρία 3: Thirdhand smoking

Θέλοντας να ενισχύσω λίγο παραπάνω την άποψη μου και να πείσω τον συνάδελφο μου ότι κινδυνεύει η υγεία του σκύλου του από το τσιγάρο, του παράθεσα μια άλλη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί από αμερικανούς ερευνητές και την αποκαλούν thirdhand smoking. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι ακόμη και αν κάποιος καπνίσει έξω από το σπίτι, οι επιβλαβής ουσίες του τσιγάρου ποτίζουν στα μαλλιά και στο δέρμα του καπνιστή και όποτε έρχεται σε επαφή με το κατοικίδιο μεταφέρονται σε αυτό οι τοξίνες. Οι επιβλαβής ουσίες δεν μεταφέρονται μόνο με το άγγιγμα αλλά και με έμμεσο τρόπο μέσα από τα χαλιά ή τους καναπέδες και τα κρεβάτια που έχει ακουμπήσει ο φορέας των ουσιών!

Μια ακόμη, πιο πρόσφατη, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Journal Nicotine and Tobacco Research” δείχνει πως τόσο το secondhand όσο και το thirdhand smoking επιβαρύνουν τα κατοικίδια μας. Στον πνευμονολογικό τομέα του πανεπιστημίου της Βραζιλίας, οι Marcelo Roza και Carlos Vegas έκαναν ένα πείραμα σε 30 Yorkshire Τerrier (τεριέρ). Τα 15 ζούσαν σε σπίτι με καπνιστές και τα άλλα 15 όχι.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσδιορίσετε εάν ένα άτομο είναι καπνιστής ή έχει εκτεθεί σε σημαντικές ποσότητες καπνού τσιγάρου για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι να χρησιμοποιήσετε αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν “βιοδείκτες”. Ένα από αυτά είναι η κοτινίνη η οποία είναι ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στον καπνό και επίσης εμφανίζεται όταν μεταβολίζουμε τη νικοτίνη.

Το επίπεδο κοτινίνης στα ούρα των σκύλων ήταν σημαντικά υψηλότερο σε εκείνα τα ζώα που έζησαν με καπνιστές. Επιπλέον, τα σκυλιά που ζούσαν σε σπίτι καπνιστών είχαν αυξημένα επίπεδα μακροφάγων και λεμφοκυττάρων, τα οποία φαίνεται ότι αποτελούν ένδειξη παρατεταμένης φλεγμονής του αεραγωγού αυτών των σκύλων και θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως πρόδρομοι για ρινικό, λαιμικό και πνευμονικό καρκίνο. Στην πραγματικότητα αυτά τα σκυλιά δείχνουν ήδη μερικά από τα αρνητικά αποτελέσματα που σχετίζονται με τον καπνό, αποτελέσματα που θα φαινόταν στον οργανισμό αν τα ίδια τα σκυλιά ήταν καπνιστές (ενεργητικοί).

Κατά μέσο όρο περισσότερα από ένα στα πέντε σκυλιά θα καταλήξουν να ζουν σε ένα σπίτι που τουλάχιστον ένας στους 2 θα καπνίζει και ίσως το σκυλί να εμφανίσει συμπτώματα σαν να κάπνιζε το ίδιο.

secondhand-smoke-olapet.gr
thirdhandsmoke-dog-olapet.gr

Ποσοστά καπνιστών ανά τον κόσμο

Όλα αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η έκθεση στον καπνό τσιγάρων θέτει τους σκύλους σε κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου. Παρόλο που το κάπνισμα μειώνεται, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων εξακολουθεί να καπνίζει. Τα στοιχεία τους δείχνουν ότι το ποσοστό των καπνιστών ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Για παράδειγμα:

Australia 17%
Canada 20%
France 30%
Germany 26%
Japan 23%
United Kingdom 21%
United States 27%

Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο περισσότερα από ένα στα πέντε σκυλιά θα καταλήξουν να ζουν σε ένα σπίτι που τουλάχιστον ένας στους 2 θα καπνίζει και ίσως το σκυλί να εμφανίσει συμπτώματα σαν να κάπνιζε το ίδιο. Συνεπώς, είμαι διατεθειμένη να συμφωνήσω με τη σύζυγο του συναδέλφου μου στην πρόταση ότι εάν ενδιαφέρεστε για την υγεία του σκύλου σας (ακόμη και αν δεν ανησυχείτε πολύ για τη δική σας), θα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα. Εσείς συμφωνείτε;

οι επιβλαβής ουσίες του τσιγάρου ποτίζουν στα μαλλιά και στο δέρμα του καπνιστή και όποτε έρχεται σε επαφή με το κατοικίδιο μεταφέρονται σε αυτό οι τοξίνες

σκυλος-τσιγάρο-καπνιστες-καρκινος-Olapet.gr
τσιγάρο-και-κατοικίδια1-Olapet.gr
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr