Η εξομολόγηση ενός κτηνίατρου για την ευθανασία που αποφάσισε να κάνει σε έναν σκύλο

banner-dog-765x100

” Για μένα, το να κάνω ένα ζώο να “κοιμηθεί για πάντα” δεν είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μου. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη γνώμη μου η ευθανασία είναι συχνά μια ευλογία και δώρο σε ένα ζώο που υποφέρει. Από την εμπειρία μου, το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι το πως θα πεις στους ιδιοκτήτες ότι το αγαπημένο κατοικίδιο ζώο τους έχει μια ανίατη ασθένεια και σύντομα θα φύγει από αυτόν τον κόσμο. “

Το οστεοσάρκωμα είναι ένας οδυνηρός όγκος των οστών που αντιδρά ελάχιστα σε θεραπείες

Η εξομολόγηση ενός κτηνίατρου για την ευθανασία που αποφάσισε να κάνει σε έναν σκύλο Rottweiler - olapet.gr

Διαβάστε επίσης: Στείρωση: Μύθοι και αλήθειες!

Η ιστορία του Stone, ενός Rottweiler

Θυμάμαι τον πρώτο άνθρωπο που έπρεπε μαζί του να μοιραστώ αυτό το δυσάρεστο γεγονός.. Ήταν ένας ωραίος, μεσήλικας άνδρας με δύο μικρά παιδιά και ένα 8χρονο Rottweiler που το έλεγαν Stone. Ο Stone ήταν μέλος της οικογένειας! Τον αγαπούσαν, τον φρόντιζαν και τον εκτιμούσαν όσο και το κάθε μέλος ξεχωριστά. Κάποια στιγμή άρχισε να έχει κάποιες τάσεις λιποθυμίας. Ο πατέρα του αποφάσισε να τον φέρει σε εμένα για να τον εξετάσω. Ο Stone δεν αγαπούσε καθόλου ότι είχε να κάνει με το κτηνιατρίο, τα εμβόλια και τα φάρμακα. Την “αντιπάθεια” του προς του γιατρούς ήρθε να κορυφώσει ένα άγγιγμα μου στον αριστερό του ώμο! Μπορεί να μην ήμουν η συμπάθεια του Stone αλλά εμένα μου ήταν πολύ αγαπητός και ακόμη πιο συμπαθής μου ήταν ο ιδιοκτήτης του.

Το γεγονός αυτό με δυσκόλευε ακόμη περισσότερο στο να συζητήσω μαζί του τη διάνωση μου σχετικά με τον Stone: οστεοσάρκωμα. Το οστεοσάρκωμα είναι ένας οδυνηρός όγκος των οστών που αντιδρά ελάχιστα σε θεραπείες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θεραπείες που περιλαμβάνουν ακρωτηριασμό άκρων και / ή ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι επωφελείς. Στην περίπτωση του Stone, αυτές οι επιλογές δεν ήταν εφικτές.

banner-dog-765x100

Η εξομολόγηση ενός κτηνίατρου για την ευθανασία που αποφάσισε να κάνει σε έναν οκτάχρονο σκύλο Rottweiler - olapet.gr

Διαβάστε επίσης: Είναι πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο τα ζώα που ζουν με καπνιστές;

Πώς θα ξέρω πότε έφτασε η ώρα;

Μαζί, ο ιδιοκτήτης του Stone και εγώ αποφασίσαμε να του προσφέρουμε την καλύτερη “παρηγορητική φροντίδα” που μπορούσαμε, και υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλο ότι δεν θα αφήσουμε τον Stone να υποστεί πόνο και θλίψη. Όταν ήρθε ο καιρός, θα κάναμε το σωστό και θα τον αφήναμε να αναπαυτεί αιώνια παρά να ζει με αυξανόμενο πόνο.

Ο ιδιοκτήτης του Stone ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέχρι τότε είχα συζήτησει κάτι τέτοιο και ήταν και ο πρώτος που μου έκανε μια ερώτηση που έχω ακούσει εκατοντάδες φορές από τότε: “Πώς θα ξέρω πότε έφτασε η ώρα;”

Το πιο πρόσφατο άτομο που μου έκανε αυτή την ερώτηση ήταν η δική μου μητέρα. Το Miniature Schnauzer της αντιμετώπισε μακροχρόνια προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώστηκε με διαβήτη. Δυστυχώς, από την αρχή ανταποκρίθηκε ανεπαρκώς στη θεραπεία. Έχασε την αγάπη της για φαγητό, άρχισε να λερώνει το κρεβάτι της και γενικά άλλαζε συμπεριφορά

Η εξομολόγηση ενός κτηνίατρου για την ευθανασία που αποφάσισε να κάνει σε σκύλο rottweiler - olapet.gr

Διαβάστε επίσης: Πως να φροντίσετε τα ζωάκια σας που υποφέρουν από κινητικά προβλήματα!

Πώς να αποφασίσετε

Τα τελευταία χρόνια, έχω ακούσει πολλούς κτηνιάτρους να δίνουν θαυμάσιες συμβουλές σε ανθρώπους που αναρωτιούνται πότε είναι καιρός να δώσουν στα κατοικίδια ζώα τους το “δώρο μιας ειρηνικής διέλευσης” (έτσι συνηθίζουν να λένε στο εξωτερικο την ευθανασία θεωρώντας ότι η ψυχή παύει να ταλαιπωρείται και αναπαύεται). Αυτές είναι οι καλύτερες συμβουλές που έχω ακούσει και είναι οι ίδιες που έδωσα στη μητέρα μου για εξέταση.

Για κάθε κατοικίδιο ζώο, η ασθένεια και κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει είναι διαφορετική. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να μπορεί να ακολουθηθεί όταν είναι καιρός να βοηθήσετε τον καλύτερο φίλο σας να «διασχίσει τη γέφυρα του ουράνιου τόξου». Η λήψη πληροφοριών από τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ο αγαπημένος σας άνθρωπος είναι ζωτικής σημασίας για να κάνει αυτό που είναι καλύτερο για το κατοικίδιο σας. Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από το να έχετε έναν φίλο ο οποίος δεν είναι τόσο συναισθηματικά εμπλεκόμενος στην κατάσταση όσο είστε για να σας βοηθήσει να κερδίσετε την προοπτική και πραγματικά να “δείτε” τι συμβαίνει με το κατοικίδιο ζώο σας.

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του σκύλου σας;

Πηγή: Vet street 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr