Η ιστορία του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 σε σκύλο | Επικαιρότητα

banner-dog-765x100

pomeranian dog covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  (Π.Ο.Υ.) αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα ζώα συντροφιάς όπως ο σκύλος και η γάτες μπορούν να νοσήσουν από τον coronavirus (COVID-19). Παρ`όλα αυτά, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανησύχησαν και θορυβήθηκαν μετά την ανακοίνωση ότι υπήρξε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σκύλο, ράτσας Pomeranian.

Ο σκύλος μετά από στοματική και ρινική εξέταση, στις 26 Φεβρουαρίου, βρέθηκε “week positive” (“ελαφρά θετικός»”) με χαμηλά επίπεδα του ιού στον οργανισμό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκύλος ζούσε με κάποιον άνθρωπο, ο οποίος επίσης βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Ο σκύλος παρότι δεν είχε κάποια εμφανή συμπτώματα, μπήκε σε καραντίνα. Έπειτα από 2 εβδομάδες  επανεξετάστηκε και ελευθερώθηκε από την καραντίνα καθώς το δείγμα του βγήκε αρνητικό.  (1) Ο σκύλος δυστυχώς λίγες μέρες μετά απεβίωσε.

Δείτε επίσης: Θύματα του νέου κορωνοϊού (COVID-19) και τα κατοικίδια ζώα

“Ο σκύλος πιθανότατα πέθανε για λόγους πέραν του COVID-19 καθώς δεν είχε εκδηλώσει κλινικά συμπτώματα αρρώστιας” είπε το Κολέγιο Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Illinois στην Urbana – Champaign. Πολλοί animal-welfareexpertsισχυρίστηκαν ότι ο θάνατος του ζώου δεν προκλήθηκε από τον ιό αλλά από το στρες που βίωνε το κατοικίδιο λόγω της απομόνωσης και λόγω του ότι απομακρύνθηκε από την οικογένεια του. Άλλοι πάλι αναφέρθηκαν στην προχωρημένη ηλικία του.

banner-dog-765x100

Επιπλέον, η παγκόσμιου φήμης και αναγνωσιμότητας κτηνιατρική διαγνωστική εταιρεία IDXX, υποστήριξε ότι έχουν εξετασθεί χιλιάδες σκύλοι και γάτες για να διαπιστωθεί αν έχει προσβάλει κάποια από αυτά ο ιός και μέχρι τώρα κανένα ζώο δεν έχει βγει θετικό στον COVID-19. “Τα κατοικίδια ζώα μας μπορούν να αποτελέσουν πηγή χαράς και αγάπης για εμάς και πηγή ανησυχίας, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου που ζούμε λόγω της έξαρσης του Covid-19”, δήλωσε ο κτηνίατρος Δόκτωρ Jim Blacka. (2)

Η πρόταση η δικιά μας είναι να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που περνάτε στο σπίτι περνώντας όσο περισσότερο ώρες μπορείτε με τα τετράποδα φιλαράκια σας. Κάντε βόλτες και παίξτε. Πάντα με προσοχή και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και προστασίας από τον ιό. Δημιουργείστε όσες περισσότερες όμορφες αναμνήσεις μπορείτε με τα τετράποδα φιλαράκια σας για να θυμάστε όταν θα περάσουν αυτές οι δύσκολες μέρες και θα γυρίσετε στην κανονικότητα σας.

Διαβάστε επίσης:

  1. Ρε μπαμπά, μήπως με ξέχασες;
  2. Ήμασταν γείτονες, καθώς κι εσύ μέσα στο κρύο κοιμόσουν!
  3. Πώς τα αδεσποτάκια μου έγιναν η ζωή μου | Ιστορίες αναγνωστών

  1. NYPost
  2. MarketWatch
  3. Photo: Todays Veterinary Nurse
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr