Θύματα του νέου κορωνοϊού (COVID-19) και τα κατοικίδια ζώα | Επικαιρότητα

banner-dog-765x100

abandoned-pets-COVID-19-olapet.gr

Θύματα του κορωνοϊού έχουν πέσει και τα κατοικίδια ζώα, καθώς ολοένα και περισσότερες ιδιοκτήτες τα εγκαταλείπουν μετά τις φήμες για διάδοση του COVID-19 μέσω των ζώων.«Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται αρκετές εγκαταλείψεις ζώων καθώς κυκλοφορούν ανυπόστατες και μη επιστημονικά τεκμηριωμένες φήμες για διάδοση του COVID-19 μέσω των ζώων», αναφέρει σε δήλωσή της η Μαρία Αρβανιτίδου, σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα ζώα.

Πολύ έντονο το φαινόμενο της εγκατάλειψης παρατηρήθηκε 3 μήνες πριν, στην κινέζικη πόλη τηςWuhan, όπου υπήρξε και το επίκεντρο της έκρηξης του coronavirus. Σύμφωνα με ακτιβιστές και άτομα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων, πολλά ζώα πέθαναν ή κινδύνεψαν να πεθάνουν λόγο έλλειψης νερού και τροφής,όταν οι κάτοικοι εκκένωσαν τα σπίτια τους μετά τον αποκλεισμό (lockdown) που τους επέβαλλε η κυβέρνηση. Οι κάτοικοι παράτησαν τα σπίτια τους ελπίζοντας ότι σύντομα θα είναι σε θέση να γυρίσουν πίσω. Ωστόσο πολλοί από αυτούς ένα μηνά μετά δεν είχαν γυρίσει. Η Vshine Animal Protection Association στην Κίνα υπολογίζει ότι δεκάδες χιλιάδες κατοικίδια σκυλιά και γάτες έμεινα πίσω στα εγκαταλειμμένα διαμερίσματα. Πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν βοήθεια από τις οργανώσεις για να σώσουν τα ζώα τους. Οι εργαζόμενοι του Vshine Animal Protection Association δέχτηκαν πάνω από 400 τηλεφωνήματα μόνο από την πόλη του Dailan και συνολικά βοήθησαν πάνω από 380  σκύλους και γάτες. (1)

 

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 σε σκύλο

Οι ιδιοκτήτες ζώων θορυβήθηκαν ξανά και ανησύχησαν, λίγο καιρό μετά από την πρώτη έξαρση, στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν δείγμα από έναν σκύλο, ράτσας Pomeranian, στο Honk Kong βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Ωστόσο αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στο οποίο δεν μπορεί να βασιστεί η επιστήμη για να βγάλει κάποιο πόρισμα. Η κυβέρνηση του Hong Kong ενθάρρυνε τις οικογένειές που έχουν υιοθετήσει (ή αγοράσει) κάποιο ζώο συντροφιάς, να μην το εγκαταλείψουν απλά να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας μέχρις ότου να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη διάδοση της νόσου μέσω των ζώων. Αν και θεωρητικά θα ήταν πιθανό, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να αποδεικνύει ότι υπάρχει κίνδυνος τα κατοικίδια να προσβληθούν από τον COVID-19. Σύμφωνα με τους γιατρούς, για να περάσει ο ιός από το ένα σώμα στο άλλο θα πρέπει να υπάρχουν υψηλά ποσοστά αυτού στο «μολυσμένο» σώμα. Το Pomeranian dog βρέθηκε με χαμηλά επίπεδα. (2)

banner-dog-765x100

 

Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να προσβληθούν από άλλους τύπους κορωνοϊού που μπορούν να προκαλέσουν άλλες ασθένειες όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού, πεπτικά προβλήματα κ.α. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει ένας ιδιοκτήτης ζώου είναι ότι κανείς από αυτούς του ιούς δεν συσχετίζεται με τον COVID-19 και δεν είναι μεταδοτικοί στους ανθρώπους. (3)  Παρ` όλα αυτά, αν αποδειχθεί ότι τα θηλαστικά ζώα (συμπεριλαμβανομένου τον σκύλο και τη γάτα) μπορούν να νοσήσουν από τον COVID-19 σίγουρα θα μπορούν και αυτά με τη σειρά τους να το μεταφέρουν στον άνθρωπο.

 

Διαβάστε επίσης: 6 πράγματά που πρέπει να κάνετε για να είναι το κατοικίδιο σας ασφαλές από τον νέο COVID-19 | Επικαιρότητα

 

“Τα κατοικίδια ζώα μας μπορούν να αποτελέσουν πηγή χαράς και αγάπης για εμάς και πηγή ανησυχίας, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου που ζούμε λόγω της έξαρσης του Covid-19”, δήλωσε ο κτηνίατρος Δόκτωρ Jim Blacka. (4) Γι` αυτό, σώστε ένα ζωάκι από τον δρόμο και φροντίστε τα αδέσποτα. Επισκεφτείτε ένα καταφύγιο και έστω προσωρινά υιοθετήστε και φροντίστε ένα ζωάκι. Η περιορισμένες μετακινήσεις έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στα καταφύγια καθώς οι εθελοντές έχουν μειωθεί και η φροντίδα των αδέσποτων δεν είναι εύκολη με περιορισμένους πόρους και χρόνο.

Μην εγκαταλείπετε τους πιο πιστούς σας φίλους, αυτούς που σας έχουν ανάγκη. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που περνάτε στο σπίτι περνώντας όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε με τα τετράποδα φιλαράκια σας. Κάντε βόλτες και παίξτε. Πάντα με προσοχή και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και προστασίας από τον ιό. Δημιουργείστε όσες περισσότερες όμορφες αναμνήσεις μπορείτε με τα τετράποδα φιλαράκια σας για να θυμάστε όταν θα περάσουν αυτές οι δύσκολες μέρες και θα γυρίσετε στην κανονικότητα σας.

Διαβάστε επίσης:

  1. Τσίρκο: Η αιχμαλωσία των ζώων | Ιστορίες αναγνωστών
  2. Όταν μεγαλώνεις και γερνάς κανείς δεν σε θέλει! | Ιστορίες αναγνωστών
  3. Ποιες ιδιότητες των σκύλων δε γνωρίζεις;

Πηγές:

  1. CNN
  2. The conversation
  3. Hills Pet
  4. MarketWatch
  5. Photo: World Animal News
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr