Τι επίδραση έχουν τα κατοικίδια στην παραγωγικότητα των εργαζομένων; | Επιστημονική Έρευνα

banner-dog-765x100

Έρευνες αποδεικνύουν ότι όταν οι υπάλληλοι φέρνουν τα κατοικίδια τους στον εργασιακό χώρο μειώνονται τα επίπεδα τους άγχους τους κατά 11%

τι-επίδραση-έχουν-τα-κατοικίδια-στην-απόδοση-των-εργαζομένων-Επιστημονική-Έρευνα-cover-olapet.gr

Κατοικίδια στον χώρο εργασίας

Πως θα σας φαινόταν η ιδέα να δουλεύατε στο γραφείο παρέα με τον χνουδωτό σας φίλο; Ναι καλά καταλάβατε! Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την θετική επίδραση των ζώων συντροφιάς στον εργασιακό χώρο.

Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί και πολλές έρευνες έχουν γίνει που αφορούν στην θετική επίδραση που έχουν τα κατοικίδια στον χώρο εργασίας. Ο βασικότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί, αποδεδειγμένα, τα κατοικίδια μειώνουν το στρες. Σύμφωνα με ειδικούς, το άγχος όχι μόνο μειώνει την παραγωγικότητα του εργαζόμενου αλλά αυξάνει την αμηχανία και ενισχύει το κακό εργασιακό περιβάλλον. Ας το παραδεχτούμε. Το στρες στη δουλειά πάντα υπάρχει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ακόμη κι αν αγαπάμε τη δουλειά μας. Η επιστήμη λοιπόν, έρχεται για μια ακόμη φορά να δώσει τη λύση!

Διαβάστε επίσης: The ‘alpha dog’ myth: Ο μύθος της επικυριαρχίας στον σκύλο

τι-επίδραση-έχουν-τα-κατοικίδια-στην-απόδοση-των-εργαζομένων-Επιστημονική-Έρευνα-blog-olapet.gr

Η διεξαγωγή της έρευνας

Το Virginia Commonwealth University, διεξήγαγε μια έρευνα σε 76 υπαλλήλους  μιας βιομηχανίας στη Νότια Καρολίνα. Για τις ανάγκες του πειράματος οι επιστήμονες χώρισαν τους εργαζόμενους σε 3 γκρουπ.

banner-dog-765x100
  • οι 18 από αυτούς έφερναν τα σκυλιά τους στο γραφείο κάθε μέρα (1o group),
  • οι 38 δεν έφερναν ποτέ τα κατοικίδια τους στο χώρο εργασίας (2o group) και
  • οι 19 από αυτούς δεν είχαν καν κατοικίδιο (3o group).

Οι ερευνητές τον πρώτο καιρό του πειράματος δεν είδαν κάποια διαφορά στην ψυχολογία και απόδοση των εργαζομένων, ωστόσο μετά από ένα χρονικό σημείο άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Οι 18 υπάλληλοι toy πρώτου group που καθημερινά εργαζόντουσαν με τη συντροφιά του σκύλου τους δήλωναν ότι είχαν λιγότερο άγχος, μεγαλύτερη δημιουργικότητα και περισσότερη διάθεση για εργασία. Αντίθετα, στους εργαζόμενους του δεύτερου και του τρίτου group, που δεν έφερναν τα κατοικίδια τους ή δεν είχαν, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στην ψυχολογία τους, ούτε στην διάθεση και την παραγωγικότητα τους.

Διαβάστε επίσης: Είναι οι άνθρωποι ρατσιστές απέναντι στις διάφορες ράτσες σκυλιών;

τι-επίδραση-έχουν-τα-κατοικίδια-στην-απόδοση-των-εργαζομένων-Επιστημονική-Έρευνα-olapet.gr

«Μπορεί να υπάρχει όφελος εδώ», λέει ο Randolph Barker, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια παροχή στους εργαζόμενους με πολύ χαμηλό κόστος και ρίσκο, καθώς επίσης ένα προνόμιο που θα προσελκύσει πολλούς υποψήφιους εργαζόμενους. Η δυνατότητα των ιδιοκτητών να έχουν τα κατοικίδια τους στον χώρο εργασίας, τους απαλλάσσει από θέματα όπως τι ώρα θα γυρίσουν σπίτι για να τα ταΐσουν, να τα πάνε βόλτα, να παίξουν μαζί τους κ.α.

Διαβάστε επίσης: Μπορούν οι σκύλοι μας να καταλάβουν τι λέμε όταν μιλάμε;; | Επιστημονική Έρευνα

Τα επιχειρήματα μας δεν σταματούν εδώ. Ευρήματα άλλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το  Central Michigan University δείχνουν ότι άνθρωποι που εργάζονται σε χώρους εργασίας φιλικούς προς κατοικίδια, αναπτύσσουν πιο ομαδικές συμπεριφορές,  συνεργάζονται και εμπιστεύονται περισσότερο ο ένας τον άλλον. Τέτοια χαρακτηριστικά συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής και παραγωγικής κουλτούρας.

Στο εξωτερικό, οι εργοδότες είναι πιο εξοικειωμένοι με τα κατοικίδια στον εργασιακό χώρο καθώς επίσης και πιο οργανωμένοι, διαθέτοντας δομές που μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια κουλτούρα. Αυτή η τάση έγινε τόσο δημοφιλής που τα τελευταία 20 χρόνια, κάθε χρόνο στις 22 Ιουνίου, γιορτάζεται η ημέρα “Take your Dog to Work”.

τι-επίδραση-έχουν-τα-κατοικίδια-στην-απόδοση-των-εργαζομένων-Επιστημονική-Έρευνα-blog-1-olapet.gr

Όλοι εμείς οι φιλόζωοι περιμένουμε με ανυπομονησία την ημέρα που οι ελληνικές εταιρείες θα κάνουν βήματα και θα προσεγγίσουν λίγο τις εταιρείες κολοσσούς του κόσμου, όπως την Google, την Amazon, την Ticketmaster, την Nestle Purina και άλλες, οι οποίες δεν είναι τυχαίο ότι υιοθετούν μια πιο pet-friendly εργασιακή κουλτούρα.


Πηγή:

  1. Culture Amp
  2. Φωτογραφίες: The conversation και The conversation
  3. Φωτογραφία εξωφύλλου: Rover.com

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr