Βοηθούν τα κατοικίδια στην ανάπτυξη των παιδιών;

banner-dog-765x100

voithoun-ta-katoikidia-stin-anaptuksi-twn-paidiwn-cover-olapet.gr

Είτε πρόκειται για ένα χρυσόψαρο είτε για ένα σκύλο, μια γάτα ή ένα άλογο, τα παιδιά απολαμβάνουν τη συντροφιά που προσφέρουν τα ζώα. Γνωρίζατε, όμως, ότι τα κατοικίδια εκτός από ψυχαγωγία, παρέα και ζεστασιά μπορούν να προσφέρουν πολλά αναπτυξιακά οφέλη για τα παιδιά, όπως: σωματική, κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη;

Σωματική

“Τα ζώα (κατοικίδια) αναπτύσσουν τη λειτουργία και βελτιώνουν τις  κινητικές δεξιότητες», λέει η Sheryl Dickstein, Ph.D., διευθύντρια του Humane Εκπαίδευσης στο ASPCA. Η βόλτα με ένα σκυλί ή το παιχνίδι μαζί του στην αυλή βοηθάει αφενός τα ζώα να ασκηθούν και να ψυχαγωγηθούν αφετέρου τα παιδιά να ξεφύγουν από την καθιστικές εσωτερικές δραστηριότητες. Μπορούμε να ενθαρρύνουμε την κίνηση των παιδιών με το να τους ζητήσουμε να βοηθήσουν στην φροντίδα του κατοικίδιου όπως, να τους βάλουνε λίγο φαγητό ή νερό ή να βοηθήσουν στην περιποίηση τους. Ανάλογα φυσικά με την ηλικία του παιδιού, συνίσταται  η γονική επίβλεψη τόσο για το παιδί όσο και την ασφάλεια του κατοικίδιου ζώου.

voithoun-ta-katoikidia-stin-anaptuksi-twn-paidiwn-koritsaki-kouneli-olapet.gr

Κοινωνική

Για τα παιδιά, τα κατοικίδια ζώα λειτουργούν  θαυμάσια ως «βοηθοί» στην κοινωνικοποίηση. Τα παιδιά έλκονται από άλλα παιδιά που έχουν ή παίζουν με ένα ζώο. Έτσι παίρνουν πολύ πιο εύκολα το θάρρος να τα πλησιάσουν και να παίξουν κι αυτά μαζί τους. Με τον τρόπο αυτό, ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι η γέφυρα ανάμεσα σε ένα λιγότερο κοινωνικό παιδί και άλλους πιθανούς συμπαίκτες.

Διαβάστε επίσης: Παιδί και κατοικίδιο. Να το τολμήσω; 

banner-dog-765x100

Το ίδιο το κατοικίδιο ζώο μπορεί να αποτελέσει «κοινωνικό αντικείμενο» για τα παιδιά, λόγω της φύσης της σχέσης τους. “Επειδή τα ζώα μας δέχονται για αυτό που είμαστε, αποτελούν πρότυπο για μια κοινωνική σχέση», λέει ο Dickstein. Ο πεντάχρονος χρόνος γιος της Carlie Van Willigen, Murphy,  έχει κάποιες αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες. Όταν ο μικρός ήταν 3 ετών η οικογένεια αποφάσισε να υιοθετήσει ένα σκυλάκι. Η μητέρα του αναφέρει ότι ο μικρός ποτέ δεν είχε προσπαθήσει να κοινωνικοποιηθεί και να αλληλεπιδράσει με άλλα παιδάκια της ηλικίας του μέχρι  τη στιγμή που ήρθε στο σπίτι ο σκύλος.

“Στην αρχή η παρουσία του ζώου δεν φαινόταν να συγκινεί τον μικρό, ώσπου μια μέρα έτρεχε προς την κουζίνα και γλίστρησε μπροστά στο σκυλί και άρχισε να την χαϊδεύει. Τελικά, άρχισε να πετάει την μπάλα του και το σκυλί του τη γύριζε πίσω και τότε σκέφτηκε ότι ήταν το πιο σπουδαίο πράγμα.” Η Van Willigen θεωρεί ότι το σκυλί τους έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του Murphy και είναι ο σημαντικότερος βοήθεια για να μάθει ο Murphy ότι υπάρχει ένας κόσμος έξω από τον εαυτό του και τις δικές του ανάγκες.

voithoun-ta-katoikidia-stin-anaptuksi-twn-paidiwn-agori-koritsi-filia-olapet.gr

Συναισθηματική

Τα κατοικίδια μπορούν να διευκολύνουν διάφορες πτυχές της συναισθηματικής ανάπτυξης, όπως την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα ευθύνης. Ο Dickstein ισχυρίζεται ότι, «Η όλο και μεγαλύτερη ανάληψη ευθυνών σχετικά με τη φροντίδα των ζώων, από τα παιδιά,  βοηθάει στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης.” Τονίζει, ωστόσο, ότι τα κατοικίδια δεν διδάσκουν στα παιδιά την αξία της ευθύνης αλλά οι γονείς . Τα ζώα λειτουργούν μόνο ως μέσο.

Έτσι λοιπόν ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται ένα παιδί, αντίστοιχες είναι και οι ευθύνες που αναλαμβάνει. Στην ηλικία των τριών ετών, ένα παιδί μπορεί να βοηθήσει στο γέμισμα των κυπέλλων της τροφής. Στα πέντε, μπορεί να αρχίσει να αναλαμβάνει κάποιες βασικές εργασίες καλλωπισμού, καθώς και να βοηθάει στον καθαρισμό του σαλονιού. Καθώς τα παιδιά φθάνουν στα μέσα του δημοτικού σχολείου (περίπου 10 ετών), μπορούν να αρχίσουν να βγάζουν το σκύλο βόλτα χωρίς τη συνοδεία του γονέα, και όσο κοντεύει την εφηβεία (μετά τα 13 – 14) θα είναι σε θέση να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ενός κατοικίδιου ζώου. Είναι σημαντικό το παιδί να αναλαμβάνει τα καθήκοντα που του αντιστοιχούν σε κάθε ηλικία γιατί έτσι μόνο εξασφαλίζεται η σωματική και η ψυχική υγεία τόσο του παιδιού όσο και του ζώου.

Διαβάστε επίσης: Αντιμετωπίζουμε τα κατοικίδια μας ισότιμα με τα παιδιά μας μέσα την οικογένεια;

paidi-kai-ktiniatros-olapet.gr

Γνωστική

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορούν να αναπτύξουν ένα ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο τύπο ή φυλή ζώου. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να διαβάσουν για το αγαπημένο τους κατοικίδιο ζώο ή να λάβουν μέρος σε μαθήματα υπακοής με ένα γονέα και το κατοικίδιο ζώο είναι κάτι που ενθαρρύνει τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, δεδομένου ότι προκαλεί την επιθυμία για μάθηση. Φέρνοντας το παιδί μαζί σας, ως συνοδό, σε μια συνάντηση κτηνίατρος θα του δοθεί η ευκαιρία να κάνει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την κατάλληλη φροντίδα και υγεία του κατοικίδιου ζώου του.

Με την κατάλληλη εποπτεία, επιτρέψτε στα παιδιά σας την έρευνα για άντληση πληροφοριών σχετικά με το κατοικίδιο ζώο τους στο Διαδίκτυο. Πληροφορίες μέσα από άρθρα , Blogs, forums ή και από εμπειρίες άλλων ανθρώπων που είχα μια ίδια ράτσα με τη δική σας. Ακόμη και αν το κατοικίδιο που θα επιθυμούσε το παιδί σας είναι ένα ζώο που δεν έχετε την δυνατότητα να υιοθετήσετε και να φιλοξενήσετε στο σπίτι σας (όπως για παράδειγμα ένα άλογο σε ένα σπίτι), ενθαρρύνετε το παιδί σας για την έρευνα γιατί σε κάθε περίπτωση η γνώση που θα πάρει αλλά και ο τρόπος που θα επηρεαστεί η συμπεριφορά του μέσα από το ψάξιμο είναι πολύτιμα.

cool-animal-children-photography-Elena-Shumilova-hug-olapet.gr

Τα κατοικίδια ως θεραπευτικό μέσο

Λόγω του ειδικού δεσμού που αναπτύσσεται συχνά μεταξύ κατοικίδιου και παιδιού, τα κατοικίδια ζώα μερικές φορές μπορεί να «παίξουν» το ρόλο του «κασκόλ». Δεδομένου ότι η σχέση είναι μη επικριτική από την πλευρά του κατοικίδιου, ένα πληγωμένο παιδί θα μπορούσε να είναι πιο πρόθυμο να εμπιστευθεί αρχικά ένα κατοικίδιο από ένα άτομο.

Η Karen Hawkins διατηρεί ένα αγρόκτημα στο Μέιν όπου φιλοξενεί παιδιά και ζώα που χρήζουν κάποιας θεραπείας. Έχοντας εργαστεί εκτενώς με τα θετά παιδιά, η Hawkins έχει δει τη θαυματουργή επίδραση που τα κατοικίδια έχουν στις ζωές αυτών των συναισθηματικά σημαδεμένων παιδιών. “Μερικά από τα θετά παιδιά μου είχαν ελάχιστη ή καμία γαλούχηση όταν ήταν νέοι.Έχω δει θυμωμένα, αγέλαστα και πολύ συχνά σκυθρωπά παιδιά, συνήθως έφηβοι αλλά και μερικές φορές νεότεροι – σιγά σιγά υιοθετούν πιο μαλακές και ήπιες συμπεριφορές, αρχίζουν να εμπιστεύονται περισσότερο, μαθαίνουν να εμπιστεύονται τα μυστικά τους αρχικά στα ζώα και σιγά σιγά αρχίζουν να εμπιστεύονται κάποια πράγματα και σε μένα “…

ta-katoikidia-ws-therapeftiko-meso-olapet.gr

Το να φέρεις ένα κατοικίδιο ζώο στην οικογένεια δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να γίνει ελαφρά τη καρδία. Θα πρέπει πρώτα να είναι μια δέσμευση από τους γονείς, όχι το παιδί, δεδομένου ότι τελικά αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για την ευημερία του κατοικίδιου. Από τη στιγμή που η οικογένεια θα αναλάβει αυτή τη δέσμευση και υιοθετήσει το κατάλληλο κατοικίδιο θα γεύεται τις χαρές και τα οφέλη της σχέσης αυτής για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Lassie, ο σκύλος των παιδικών μας χρόνων!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr