Λεκέδες από τα δάκρυα του σκύλου μας και πώς να τους σταματήσουμε! | Φροντίδα

banner-dog-765x100

Όχι πια λεκέδες από δάκρυα!!!
Τι είναι αυτό που κάνει το σκύλο μας να δακρύζει και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε;

λεκέδες-από-δάκρυα-σκύλων-μαλτεζ-Olapet.gr

Αιτίες που προκαλούν δάκρυα στους σκύλους

Αν ο σκύλος μας παρουσιάζει τους γνωστούς κόκκινους λεκέδες στα μάτια, θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να ψάξουμε τις αιτίες που τους προκαλούν. Οι πιο συνήθεις είναι:

#Αιτία 1: Το δάκρυ αφήνει στο τρίχωμα μικρόβια και δημιουργούν αυτούς τους λεκέδες (red yeast).

#Αιτία 2: Είναι φραγμένος ο ρινοδακρυϊκός πόρος. Σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται να το δει ειδικός καθώς υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί χειρουργείο.

banner-dog-765x100

#Αιτία 3: Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να οφείλεται στη διατροφή του κατοικίδιου. Υποστηρίζουν ότι, όσο πιο φυσικές και απαλλαγμένες από χρωστικές ουσίες είναι οι τροφές, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες ροής αυτών των χρωστικών δακρύων.

#Αιτία 4: Η σύσταση του νερού που πίνει. Όταν τα επίπεδα των μετάλλων στο νερό της βρύσης είναι υψηλά, λεκιάζει το μουσουδάκι του σκύλου όταν πίνει.

Οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς που εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα τείνουν να δώσουν λύση στο “πρόβλημα” και συχνά πέφτουν σε παγίδες με αποτέλεσμα ή να βάζουν το κατοικίδιο τους σε κίνδυνο ή τελικά να “κουκουλώνουν” το πρόβλημα αλλά όχι να το λύνουν. Ποιο συγκεκριμένα, πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν από τους groomers να κόβουν τις τρίχες αυτές γύρω από τα μάτια, για να μην τις βλέπουν, και έτσι ξεχνούν ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό δεν είναι σωστό. Όσο πιο πολύ κόβουμε αυτές τις τρίχες, τόσο αυτές ξαναβγαίνουν μικρές και μυτερές έχοντας την τάση να γυρίζουν προς το βλέφαρο, επιδεινώνοντας το πρόβλημα και ενοχλώντας ακόμη περισσότερο το σκύλο μας.

Διαβάστε επίσης: Ένας οδηγός επιβίωσης για τον εμετό και τη διάρροια των σκύλων | Διατροφή

λεκέδες-από-δάκρυα-σκύλων-μαλτέζ-1-Olapet.gr

Πώς να χειριστείτε τους λεκέδες γύρω από τα μάτια

#1: Σχολαστικά διατηρείτε καθαρό το πρόσωπο του σκύλου σας. Σκουπίστε το πρόσωπο με ένα υγρό πανί δύο φορές την ημέρα για να απομακρυνθούν τα περίσσεια δάκρυα, και να κλείνετε τακτικά ραντεβού με τον groomer.

#2: Πετάξτε τα πλαστικά μπολ φαγητού. Χρησιμοποιείστε ανοξείδωτο χάλυβα, πορσελάνη ή γυαλί. Τα πλαστικά κύπελλα τροφίμων συχνά αναπτύσσουν μικροσκοπικές ρωγμές που φιλοξενούν τα βακτήρια και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του προσώπου.

#3: Σκεφτείτε ένα ήπιο διάλυμα που περιέχει βορικό οξύ (υγρό καθαρισμού φακών επαφής).Η χρησιμοποιήστε υγρή βιταμίνη C, σε ένα κομμάτι βαμβάκι, για να σκουπίσετε το πρόσωπό του σκυλιού και να φωτίσει τους λεκέδες από δάκρυα που έχουν ήδη σχηματιστεί. Οξέα όπως βορικό και κιτρικό (Vit C) προφανώς οξειδώνουν τις ενώσεις σιδήρου πορφυρίνης και τους ”ξανοίγει” , ενώ το φως του ήλιου κάνει πιο σκούρους τους λεκέδες.

#4: Αν το κοκκίνισμα παραμένει παρά τις καλύτερες προσπάθειες καλλωπισμού σας, σκεφτείτε ένα σκεύασμα που να μην περιέχει Τυλοζίνη

#5: Αν το νερό της βρύσης σας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα ή σίδηρο,δίνετε στο σκυλί εμφιαλωμένο νερό, ή νερό από φίλτρο.

#6: Αν επιμένετε στη χρήση αντιβιοτικών να το κάνετε πάντα υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου.

Διαβάστε επίσης: Κατάλληλα και μη-κατάλληλα γλυκά για σκύλους | Διατροφή 

λεκέδες-από-δάκρυα-σκύλων-Olapet.gr

Χρήσιμα tips για την καταπολέμηση των λεκέδων από δάκρυα

#1 Μηλόξιδο – Δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη ότι η προσθήκη ενός μικρού ποσού από ξύδι στο στομάχι του σκύλου έχει κάποια επίδραση στο PH των δακρύων τους, οπότε το αμφισβητώ.

#2 Μήπως μια υψηλότερη ποιότητα διατροφής μειώνει την παραγωγή προφυρίνης σε ορισμένους σκύλους; Σίγουρα. Κτηνίατροι συστήνουν πάντα σίτιση του σκυλιού σας με την υψηλότερη ποιότητα και ισορροπημένη διατροφή που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Μερικοί ορκίζονται στο σπιτικό φαγητό ή την ωμοφαγία. Κανένα σαφές σωστό ή λάθος εδώ. Κάντε ότι λειτουργεί καλύτερα για σας και την οικογένειά σας.

 

ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΩ: Τυλοζίνη, Terramycin, υγρό αφαίρεσης μακιγιάζ, το γάλα , γιαούρτι, υπεροξείδιο του υδρογόνου,σιρόπι καλαμποκιού, ή οποιαδήποτε άλλο βουντού αφέψημα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από δάκρυα. Μπορεί να τραυματίσετε το μάτι του σκύλου σας!

λεκέδες-από-δάκρυα-σκύλων-1-Olapet.gr

Διαβάστε επίσης: Πέντε (5) μικρές αλήθειες που δεν γνωρίζεις για τα Μαλτέζ | Ράτσα Maltese

Οι λεκέδες από δάκρυα προκαλούνται συνήθως από υπερβολική παραγωγή δακρύων. Είναι κοκκινωπές-καφέ ραβδώσεις κάτω από τα μάτια ενός σκύλου. Τους συναντάμε πιο συχνά σε ορισμένες ράτσες όπως για παράδειγμα στα μαλτέζ και στα Shih Tzu και είναι πολύ πιο εμφανής σε ζώα με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα. Ενώ οι λεκέδες των δακρύων συνήθως δεν είναι κάτι περισσότερο από μια μικρή και δευτερεύουσα ενόχληση, κάποιες φορές είναι σύμπτωμα ενός σοβαρού προβλήματος υγείας των ματιών.

Για το λόγω αυτό όταν το ζωάκι μας εμφανίσει τέτοια συμπτώματα επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο. Αφού γίνει η διάγνωση (και κτηνιατρική αντιμετώπιση του προβλήματος, εφόσον υπάρχει), αν οι λεκέδες επιμένουν, ο groomer θα σας δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και συμβουλές προκειμένου να επιλέξετε το κατάλληλο καλλωπιστικό προϊόν. Η εφαρμογή του ποικίλει ανάλογα με το είδος του προβλήματος και την σύσταση του προϊόντος. Τα φάρμακα, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα φραγμένος ρινοδακρυϊκός πόρος, μπορούν αν αποδειχθούν πολύ δραστικά και αποτελεσματικά. Η επιλογή μιας πολύ καλής τροφής χωρίς χρωστικές και η λήψη εμφιαλωμένου ή φιλτραρισμένου νερού μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιλέγουμε φαρμακευτικά προϊόντα και είδη διατροφής πάντα με τις συμβουλές του κτηνίατρου που εμπιστευόμαστε.


Το κείμενο υπογράφει η σελίδα στο Facebook ” Ο τσελεμεντές του σκύλου

Η αρθρογράφος συνεργάζεται με έναν κτηνίατρο για τις συνταγές και η ίδια εργάζεται σε εκτροφείο. Η σελίδα προέκυψε από μια ιδέα για τις γνώσεις και την βοήθεια του κτηνίατρου για μια καλύτερη ζωή για τα ζώα, όσο αφορά την διατροφή και κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συχνά όσοι έχουμε κατοικίδια.

Φωτογραφίες (Πηγές): Scrumbles

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr