Μπορούν οι σκύλοι μας να καταλάβουν τι λέμε όταν μιλάμε;; | Επιστημονική Έρευνα

banner-dog-765x100

Μπορούν οι σκύλοι να καταλάβουν τι λέμε;;

Οι ιδιοκτήτες σκυλιών από καιρό υποστηρίζουν ότι τα κατοικίδια ζώα τους μπορούν να καταλάβουν τι λένε και τώρα η επιστήμη έχει αποδείξει ότι αυτός τους ο ισχυρισμός είναι σωστός. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης από την Ουγγαρία, στην οποία οι ερευνητές μελέτησαν διαφορετικές μαγνητικές τομογραφίες και διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους για να επεξεργαστούν την έννοια των λέξεων που ακούν και τη δεξιά πλευρά τους για να βγάλουν τον τόνο – ακριβώς όπως ο άνθρωπος επεξεργάζεται τη γλώσσα.

Μπορούν οι σκύλοι να-καταλάβουν τι λέμε-έρευνα- Olapet.gr

Η διεξαγωγή της έρευνας

Σε μια έρευνα που πραγματοποίησε ο Attila Andics, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Βουδαπέστης και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο τρόπος και η διαδικασία που λαμβάνουν και επεξεργάζονται την πληροφορία οι σκύλοι είναι ίδιος με αυτόν των ανθρώπων! Καταλαβαίνουν και τί σημαίνουν οι λέξεις αλλά και τον τόνο της φωνής μας.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν έξι collies, πέντε golden retrievers, ένας German shepherd και ένα Chinese Crested. Έπρεπε να ξαπλώσουν ξύπνιοι και ακίνητοι για επτά λεπτά στο σαρωτή κατά τη διάρκεια του πειράματος – κάτι που πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν πολύ δύσκολο.  ΄Ακουγαν τη φωνή του εκπαιδευτή τους μέσω των ακουστικών. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, τα 13 σκυλιά κάθονταν μέσα σε έναν σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας και άκουγαν τον εκπαιδευτή τους να μιλάει με διαφορετικούς συνδυασμούς λέξεων και τονισμού τόσο σε επαίνους όσο και σε ουδέτερες προτάσεις. Οι εκπαιδευτές είπαν λέξεις όπως “σούπερ” ή “εν τούτοις” και με έντονα χαρούμενη φωνή αλλά και με πιο ουδέτερο τόνο.

banner-dog-765x100

Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε τη Belka & τη Strelka: Τα πρώτα ζώα που ταξίδεψαν στο διάστημα

Μπορούν οι σκύλοι να-καταλάβουν τι λέμε-πείραμα- Olapet.gr

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά επεξεργάζονται το λεξιλόγιο ξεχωριστά από τον ήχο, και στην πραγματικότητα ανταποκρίθηκαν καλύτερα όταν χρησιμοποιήθηκαν λόγια για να επαινέσουν σε συνδυασμό με τον τόνο της φωνής. Στις “κακές” λέξεις που έλεγαν οι εκπαιδευτές με ενθαρρυντική φωνή δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό στις “καλές” λέξεις που έλεγαν με ουδέτερο τόνο.

“Ο έπαινος μπορεί να λειτουργήσει ως ανταμοιβή μόνο ο τονος της φωνής και το νόημα ταιριάζουν.” – Attila Andics

Το μυαλό τον σκύλων μπορεί να κατανοήσει την έννοια των λέξεων και να συσχετίσει τις λέξεις είτε με μια αρνητική είτε με ένα θετική εμπειρία ή κατάσταση, όπως και οι άνθρωποι!

Και άλλα ζώα θα μπορούσαν να κατανοήσουν τη ανθρώπινη γλώσσα. Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν σκυλιά για αυτό το πείραμα είναι η στενή τους επαφή με το ανθρώπινο είδος για χιλιάδες χρόνια γεγονός που τους καθιστά κατάλληλους.

Έτσι λοιπόν αν ο σκύλος μοιάζει λίγο θυμωμένος μαζί σου μπορεί να είναι για άκουσε και κατάλαβε ότι θα πάτε στον κτηνίατρο!

Διαβάστε επίσης: The ‘alpha dog’ myth: Ο μύθος της επικυριαρχίας στον σκύλο

Dogs communicating with humans

A new study has found that dogs actually understand what humans are saying.

Posted by Mashable on Freitag, 11. August 2017

Διαβάστε επίσης:

  1. Ποιες ιδιότητες των σκύλων δε γνωρίζεις;
  2. Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του σκύλου σας;
  3. Είναι οι άνθρωποι ρατσιστές απέναντι στις διάφορες ράτσες σκυλιών;

Πηγή: Mashable

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr