Οι γάτες του Ερμιτάζ

banner-dog-765x100

Μπαίνοντας σε ένα μουσείο το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι η ασφάλεια στην είσοδο, τα προηγμένα συστήματα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων, οι εξονυχιστικοί έλεγχοι, οι περιπολίες στους γύρω διαδρόμους και πολλές παρόμοιες εικόνες μέσα σε ένα περιβάλλον τρόμου που έχει κυριέψει την εποχή μας.

Κάποτε στο Ερμιτάζ...

Τι συνέβαινε, όμως, πριν από μερικούς αιώνες στο διάσημο μουσείο Ερμιτάζ; Ποιος είχε αναλάβει τη φύλαξή του; Μα φυσικά οι γάτες! Ναι καλά διαβάσατε! Η περίεργη ιστορία ξεκινά το μακρινό 1764, όταν τα έργα τέχνης του Μουσείου που βρισκόταν σε απομακρυσμένη περιοχή (η ονομασία του άλλωστε προέρχεται από την ελληνική λέξη ερμητήριο), απειλούνταν από τα ποντίκια.

fulakes-gates-ermitaz-museum-olapet.gr
gates-ermitaz-museum-olapet.gr-1

Οι γάτες κατηγοριοποιήθηκαν, απέκτησαν ονόματα, ρόλους, πόστα, καθώς και ειδικό καρτελάκι αναγνώρισης.

Έτσι, η Μεγάλη Αικατερίνη αποφάσισε ότι για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το Μουσείο θα έπρεπε να επιστρατευθεί μία ομάδα από τετράποδους φύλακες! Αμέσως, γάτες από την ευρύτερη περιοχή μαζεύτηκαν στο Μουσείο, ακολούθησαν ειδική εκπαίδευση και συντέλεσαν στην ομαλή λειτουργία του στο διάβα των αιώνων!

Διαβάστε επίσης: Τι δεν γνωρίζω για τις γάτες; (Μέρος Ι) και Τι δεν γνωρίζω για τις γάτες; (Μέρος II)

banner-dog-765x100

Σιγά σιγά, μάλιστα, οι γάτες κατηγοριοποιήθηκαν, απέκτησαν ονόματα, ρόλους, πόστα, καθώς και ειδικό καρτελάκι αναγνώρισης, ενώ υπολογίστηκε ότι ο ιδανικός αριθμός τους δε θα έπρεπε να ξεπερνά τις 60.

gates-ermitaz-museum-olapet.gr
gates-frouroi-ermitaz-museum-olapet.gr

Η πείνα και η ανέχεια οδήγησε πολλούς ανθρώπους στο να επιτίθενται και να τρώνε το κρέας της γάτας για να επιβιώσουν.

Η μοναδική παραφωνία σημειώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η πείνα και η ανέχεια οδήγησε πολλούς ανθρώπους στο να επιτίθενται και να τρώνε το κρέας της γάτας για να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από την ευρύτερη περιοχή. Μετά το τέλος του Πολέμου, ωστόσο, οι γάτες επέστρεψαν δριμύτερες στο πόστο τους!

Σήμερα...

Μέχρι και σήμερα, που τα προηγμένα συστήματα και τα χημικά μηχανήματα δεν καθιστούν απαραίτητο τον ρόλο τους, το Μουσείο συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις γάτες – φρουρούς ως ένα δημοφιλές τουριστικό φαινόμενο, με τους επισκέπτες – οδηγούς να βλέπουν συχνά ταμπέλες στην περιοχή που τους ζητούν να προσέχουν τις γάτες που κυκλοφορούν. Είναι, μάλιστα, τόσο μεγάλη η αγάπη των κατοίκων για τα τετράποδα, που αναλαμβάνουν με τις δωρεές τους το κόστος της διατροφής τους, χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Μουσείου!
Μήπως ήρθε η ώρα κι άλλοι χώροι της Τέχνης και του Πολιτισμού να απευθυνθούν στην… Cats Security;

Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε τη Belka & τη Strelka: Τα πρώτα ζώα που ταξίδεψαν στο διάστημα

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr