Οι τραγικές ιστορίες των σκύλων του Τιτανικού!

banner-dog-765x100

titanic-τιτανικός-olapet.gr

Πάνω από 100 χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την πρωτοφανή τραγωδία του Τιτανικού. Στις 15 Απριλίου 1912, το θρυλικό πλοίο RMS Titanic, στο παρθενικό του ταξίδι, έπειτα από σύγκρουση με ένα παγόβουνο βυθίστηκε προκαλώντας το θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους. Συγκεκριμένα, υπήρχαν περίπου 2.223 επιβάτες στο πλοίο, εκ των οποίων 1.502 έχασαν τη ζωή τους.  Μέχρι και σήμερα παραμένει η πιο διάσημη καταστροφή στη θαλάσσια ιστορία.

Εκτός από τους ανθρώπους, αρκετά ζώα, επίσης, επέβαιναν στον πλοίο ανάμεσα τους, δώδεκα σκυλιά, γάτες, κότες, παπαγάλοι, καναρίνια και άλλα.  Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μόνο τρία σκυλιά επέζησαν και αυτό λόγω του μεγέθους τους.

Οι επιζήσαντες του Τιτανικού

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τρία σκυλιά κατάφεραν να βγουν ζωντανά από αυτή την τραγωδία. Δύο Pomeranian (Πομεράνιαν) και ένα Pekingese (Πεκινουά). Καταλυτικό ρόλο στη διάσωση τους είχε το μικροσκοπικό τους μέγεθος και οι χαριτωμένες φατσούλες τους.

τα-σκυλιά-που-επέζησαν-από-τον-τιτανικό-olapet.gr

Διαβάστε επίσης: Τα σκυλιά των Προέδρων της Αμερικής που έμειναν στην ιστορία!

banner-dog-765x100

“Lady” ένα μικρό Pomeranian (Πομεράνιαν)

H «Lady», το μικρό Pomeranian ανήκε στην Νεοϋορκέζα επιβάτη του Τιτανικού Miss Margaret Hayes, ο οποία επέστρεφε στη πατρίδα της μετά από πολυήμερα ταξίδια στην Ευρώπη. Το μικρό σκυλάκι λέγεται ότι εξαιτίας του μικρού της μεγέθους, καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού βρισκόταν στην καμπίνα μαζί με τη μαμά της. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που κατάφερε να σωθεί. Όταν δόθηκε η εντολή για εκκένωση του πλοίου, η Ms Hayes το τύλιξε σε μια κουβέρτα και το πήρε στα χέρια της. Μάλιστα, όταν επιβιβάστηκαν στην σωσίβια λέμβο #7 ένας συνεπιβάτης της είπε χαριτολογώντας “Ω, υποθέτω ότι θα έπρεπε να βάλουμε ένα σωσίβιο και στο μικρό σκυλάκι”.

Ακόμη ένα Pomeranian (Πομεράνιαν)

To δεύτερο Πομεράνιαν που κατάφερε να σωθεί από τη βύθιση, ανήκε στον μεγιστάνα κλωστοϋφαντουργίας Μάρτιν Ρότσιλντ (ο οποίος δεν κατάφερε να βγει κερδισμένος από την τραγωδία) και τη σύζυγό του, Ελίζαμπεθ Τζέιν Άννα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν δόθηκε η εντολή για εκκένωση, οι διασώστες του πλοίου αρνήθηκαν να επιβιβάσουν στις “βάρκες σωτηρίας” κατοικίδια ζώα. Έτσι, η Ελίζαμπεθ Τζέιν Άννα άρπαξε το αγαπημένο της χνουδωτό σύντροφο και τον έβαλε κρυφά στη σωσίβια λέμβο #6 με αποτέλεσμα να του χαρίσει τη ζωή! Προς μεγάλη τύχη της τετράποδης ψυχούλας, μέχρι να ξημερώσει η επόμενη ημέρα, κανένας δεν είχε αντιληφθεί ότι υπήρχε ένας ακόμη “επιβάτης” μέσα στη λέμβο.

“Sun Yat-Sen” ένα πανέμορφο Πεκινουά (Pekingese)

Ο τρίτος σκύλος, του οποίου η διάσωση έγινε γνωστή, ανήκε στον εκδοτικό οίκο Harper & Row του Henry S. Harper και της συζύγου του, Myna. Το ζευγάρι επέστρεφε στην Αμερική μετά από ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει σε Ευρώπη και Ασία. Ο Sun Yat-Sen, ήταν ένα μικρόσωμο Πεκινουά και σύμφωνα με μαρτυρίες σώθηκε αφού επιβιβάστηκε στη σωσίβια λέμβο #3.

τα-σκυλιά-του-τιτανικού-1-olapet.gr

Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε τη Belka & τη Strelka: Τα πρώτα ζώα που ταξίδεψαν στο διάστημα και γύρισαν ζωντανά!

Οι αποζημιώσεις και οι τραγικές απώλειες

Μετά τη βύθιση του Τιτανικού πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν αποζημιώσεις για τις αδικοχαμένες ζωές των τετράποδων φίλων τους. Ο Roberd W. Daniel ζήτησε 750 δολάρια για τον χαμό του σκύλου του Garmin de Pyconbe, ένα καθαρόαιμου Bulldog. Ο William Carter ζήτησε 300 δολάρια για τον χαμό των 2 σκύλων του (ένα Cavalier King Charles Spaniel και ένα ακόμη ηλικιωμένο Airedale Terrier) ενώ ο Anderson ζήτησε 50 δολάρια για τον χαμό του πανέμορφου σκύλου του, ράτσας Chow-Chow.

Ένα μικρό Κανίς (toy poodle) o Rigel, ένας μολοσσός (newfoundland dog), που ανήκε στον William McMaster Murdoch (First Officer του Τιτανικού) και η Kitty (ένα ακόμη Airedale Terrier), η οποία ανήκε στον πολυεκατομμυριούχο John Jacob Astor, συμπληρώνουν τη λίστα των σκύλων που καταγράφηκαν στις τραγικές απώλειες από την βύθιση του πλοίου.

Ενώ, ένα από τα σκυλιά που επέβαιναν στον πλοίο και στάθηκε τελικά τυχερό ήταν ο Ben, το Wolfhound του Captain Smith. Ο Μπεν έμεινε μόνο ένα βράδυ στο πλοίο και έπειτα ο καπετάνιος τον άφησε στην κόρη του για να τον φροντίσει όσο εκείνος θα ταξίδευε.

Rigel-τα-σκυλιά-του-τιτανικού-olapet.gr

Εικονίζεται: Ο Rigel, το μαύρο Newfoundlandτου First Officer, William Murdoch

Διαβάστε επίσης: Οι γάτες του Ερμιτάζ

τα-σκυλιά-του-τιτανικού-Olapet.gr

Εικονιζόμενοι:
1. Ο Captain Smith με το σκύλο του που σώθηκε
2. Ο Roberd W. Daniel με τον σκύλο του Garmin de Pyconbe (Bulldog)
3. Ο πολύ-εκατομμυριούχος John Jacob Astor με την σκυλίτσα του Airedale, Kitty.

Η ιστορία του μικρού frou-frou…

Η Helen Bishop κατά την εκκένωση του πλοίου, έπρεπε να πάρει την τρομερή απόφαση αν θα αφήσει τον μικρό της τετράποδο φίλο frou-frou στην καμπίνα της ή όχι. Τελικά, αποφάσισε να φύγει χωρίς αυτόν. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο τρομερή ήταν αυτή η απόφαση. Ο φοβισμένος σκυλάκος που κατάλαβε τι συνέβαινε, προσπάθησε να κρατήσει την “μαμά” του στην καμπίνα μαζί του, τραβώντας το φόρεμα της και σκίζοντας το στη ραφή. Αργότερα, όταν όλα είχαν τελειώσει η κυρία Bishop δήλωσε στις εφημερίδες: “Η απώλεια του μικρού σκύλου μου με πληγώνει πολύ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς τραβούσε τα ρούχα μου. Ήθελε πολύ να έρθει μαζί μου.”

Η τραγική ιστορία της Ann Elizabeth Isham..

Υπάρχει όμως και η ιδιαίτερα θλιβερή ιστορία της 50χρονης Ann Elizabeth Isham, επιβάτη της πρώτης γραμμής, και του αγαπημένου της σκύλου, ράτσας Great Dane (Μολοσσός). Ο σκύλος της, λόγω μεγέθους καθ`όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ήταν σε ειδικό χώρο φύλαξης σκύλων. Η κυρία Isham επισκεπτόταν καθημερινά το σκύλο της στον ειδικό αυτό χώρο. Όταν άρχισε η εκκένωση του πλοίου, ζήτησε να τον πάρει μαζί της. Όταν της είπαν ότι ο σκύλος ήταν πολύ μεγάλος για να μπει στη βάρκα, εκείνη αρνήθηκε να φύγει χωρίς αυτόν και βγήκε από τη σωσίβια λέμβο.

Αρκετές ημέρες αργότερα, όταν διασώστες του πλοίου Mackay-Bennet έσπευσαν στο σημείο της βύθισης για να περισυλλέξουν τα πτώματα και να γίνει η αναγνώριση αυτών, εντοπίστηκε το σώμα μιας γυναίκας που κρατούσε ένα μεγάλο σκυλί αγκαλιά. Μαρτυρίες μελών του πληρώματος καθώς και το ημερολόγιο του πλοίου επιβεβαιώνουν το περιστατικό. Παρά την απουσία άλλων στοιχείων ταυτοποίησης, η σορός της γυναίκας θεωρείται βέβαιο πως ανήκε στην Ann Elizabeth Isham.

Ο Joseph Edgette, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Widener και επιμελητής του εκατονταετούς εκθέματος του Τιτανικού του πανεπιστημίου, συγκινήθηκε ιδιαίτερα από τις ιστορίες των σκύλων στο πλοίο. ” Υπάρχει ΤΟΣΟ ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους. Για πολλούς, θεωρούνται μέλη της οικογένειας.” δήλωσε σε συνέντευξη του.

Διαβάστε επίσης: Αντιμετωπίζουμε τα κατοικίδια μας ισότιμα με τα παιδιά μας μέσα την οικογένεια;

τα-σκυλιά-του-τιτανικού-3-olapet.gr

Εικονίζονται: Τα μεγάλα ζώα του πλοίου, όταν αφέθηκαν ελεύθερα από τους ειδικούς θαλάμους

 


Πηγές και φωτογραφίες:

  1. Dog Time
  2. Chow Tales
  3. The vintage new
  4. AKC
  5. Daily Mail
  6. Titanic
  7. Φωτογραφία εξωφύλλου: RMG 
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr