Παιδί και κατοικίδιο. Να το τολμήσω;

banner-dog-765x100

katoikidio-kai-paidi-psychologia-olapet.gr

Τα παιδιά που μεγάλωναν συντροφιά με έναν σκύλο έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες για να εκδηλώσουν κάποια αλλεργία ή άσθμα στη ζωή τους σε σχέση με τα παιδιά που δε μεγαλώνουν με κάποιον σκύλο.

Πρωινό Σαββάτου και ο μικρός σας υιός έρχεται με τα μικρά παραπονεμένα ματάκια του στην κουζίνα και σας δείχνει την τηλεόραση που παίζει το αγαπημένο του παιδικό πρόγραμμα με έναν σκύλο ήρωα. Το αίτημά του πάγιο εδώ και καιρό: Μήπως να πάρουμε κι εμείς έναν σκύλο;

Το ερώτημα απασχολεί όλο και περισσότερους γονείς, οι οποίοι υπολογίζουν όλους τους παράγοντες προκειμένου να προσθέσουν ένα ακόμα μέλος στην αγαπημένη τους οικογένεια. Απόφαση σαφώς ευκολότερη αν αντιληφθεί κανείς τα θετικά της.

Μήπως να πάρουμε κι εμείς έναν σκύλο;

Αρχικά, παρά τη δεδομένη ανησυχία των γονιών για τα μικρόβια που μπορεί να πολλαπλασιάσει ο νέος κάτοικος του σπιτιού, έρευνες έχουν δείξει ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο όσον αφορά την υγεία του παιδιού, καθώς αυτή θωρακίζεται με την ύπαρξη ενός κατοικίδιου! Συγκεκριμένα, μελέτη σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φιλανδίας έδειξε ότι ακόμα και τα μικρά μωρά που ζούσαν με σκύλους στους πρώτους μήνες της ζωής τους, ήταν περισσότερο προστατευμένα από ιώσεις στο υπόλοιπο της ζωής τους, καθώς ενεργοποιούνταν και ισχυροποιούνταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Στα ίδια ευρήματα, κατέληξε και έρευνα του Clinical and Experimental Allergy, η οποία έδειξε ότι τα παιδιά που μεγάλωναν συντροφιά με έναν σκύλο έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες για να εκδηλώσουν κάποια αλλεργία ή άσθμα στη ζωή τους σε σχέση με τα παιδιά που δε μεγαλώνουν με κάποιον σκύλο.

Διαβάστε επίσης: Lassie, ο σκύλος των παιδικών μας χρόνων!

paidi-kai-katoikidio-olapet.gr-ofeli-6
paidi-kai-katoikidio-olapet.gr-ofeli-7

Τα νήπια και τα βρέφη που μεγαλώνουν με ένα κατοικίδιο, δε συνηθίζουν να πιπιλούν τον αντίχειρά τους, κάτι που αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό παιδιών με συναισθηματική ανασφάλεια.

Οφέλη στην κοινωνικοποίηση

Στα εντυπωσιακά αυτά ευρήματα πρέπει να προσθέσουμε την τεράστια προσφορά των σκύλων στο κομμάτι της κοινωνικοποίησης των παιδιών. Τα τελευταία γίνονται κοινωνικά, μαθαίνουν να συνυπάρχουν, βελτιώνουν την αυτοπεποίθησή τους και μειώνουν κατά πολύ τις ανασφάλειές τους. Μελέτη έδειξε, άλλωστε, ότι τα νήπια και τα βρέφη που μεγαλώνουν με ένα κατοικίδιο, δε συνηθίζουν να πιπιλούν τον αντίχειρά τους, κάτι που αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό παιδιών με συναισθηματική ανασφάλεια.

paidi-kai-katoikidio-olapet.gr-ofeli-5

Οφέλη στην προσωπική ανάπτυξη

Όταν, μάλιστα, το παιδί, από μικρό, συμμετέχει στη φροντίδα του κατοικίδιου μαθαίνει να αγαπά, διδάσκεται την κοινωνική ευθύνη, αναλαμβάνει μικρές μεν αλλά σημαντικές αρμοδιότητες που το κάνουν υπεύθυνο, βελτιώνει την αυτοεκτίμησή του, μαθαίνει να κατανοεί τα συναισθήματα, να εξωτερικεύει τα δικά του και μεταφέρει την αγάπη αυτή και τη φροντίδα τόσο σε συγγενικά πρόσωπα, όσο και σε φίλους.

paidi-kai-katoikidio-olapet.gr-ofeli-4
paidi-kai-katoikidio-olapet.gr-ofeli-8

Διαβάστε επίσης: Βοηθούν τα κατοικίδια στην ανάπτυξη των παιδιών;

Οφέλη σε γνωστικό επίπεδο

Ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα της «συγκατοίκησης» και στο γνωστικό επίπεδο, με τα παιδιά να παρατηρούν καλύτερα, να αυξάνουν την αντιληπτική τους δυνατότητα, να βελτιώνονται στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και να βιώνουν όλα τα θετικά συναισθήματα που προκαλεί η βιωματική – εμπειρική γνώση της συνύπαρξης με ένα κατοικίδιο.

Συνεπώς, μήπως ήρθε η ώρα ο αγαπημένος σας υιός να σταματήσει να βλέπει τον ήρωά του στην τηλεόραση, αλλά να μεγαλώσει μαζί του;

Ακόμα και τα μικρά μωρά που ζούσαν με σκύλους στους πρώτους μήνες της ζωής τους, ήταν περισσότερο προστατευμένα από ιώσεις στο υπόλοιπο της ζωής τους

paidi-kai-katoikidio-olapet.gr-ofeli-3
paidi-kai-katoikidio-olapet.gr-ofeli-2

Διαβάστε επίσης: Η Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Μπετόβεν!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr