Ποιες ιδιότητες των σκύλων δε γνωρίζεις;

banner-dog-765x100

Ο χρόνος στενεύει απελπιστικά, την ώρα που η αστυνομία σηκώνει τα χέρια ψηλά. Η βόμβα δεν μπορεί να ανιχνευτεί και ο κίνδυνος της ανατίναξης ολόκληρης της πόλης αυξάνεται κάθε δευτερόλεπτο. Ανεβάζεις την ένταση της τηλεόρασης. Και τότε εμφανίζεται αυτός. Ο τετράποδος ήρωας, που ανιχνεύει τη βόμβα εξαιτίας των οξυμένων αισθήσεών του! 4,3,2,1, η βόμβα απενεργοποιείται την τελευταία στιγμή. Η πόλη σώζεται. Χαμογελάς αναπαυτικά στον καναπέ σου. Ακόμα ένα τηλεοπτικό θρίλερ έχει φτάσει στο τέλος του. Πρωταγωνιστής ένα σκύλος. Ξανά. Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ποτέ ποιες άλλες ιδιότητες θα μπορούσε να έχει το κατοικίδιό σου;

CSI DOG!

idiotites-skulwn-skulia-anixneftes-olapet.gr

Ναι καλά διαβάσατε, οι σκύλοι θα μπορούσαν να έχουν άνετα το δικό τους CSI, πρωταγωνιστώντας σε μία σειρά απίστευτων υποθέσεων:

Ανίχνευση εκρηκτικών υλικών

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούνται από την αστυνομία και τις Ειδικές Δυνάμεις για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών! Συγκεκριμένα, χάρη στις εκπληκτικές του οσφρητικές ικανότητες αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της βόμβας και ειδοποιούν τους ειδικούς για την ακριβή τοποθεσία της!

Εξάλειψη της λαθρομετανάστευσης

Οι υπηρεσίες, όμως, που προσφέρουν στην αστυνομία δε σταματούν εδώ, καθώς χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη της λαθρομετανάστευσης, έχοντας την ικανότητα να αντιληφθούν την παράνομη παρουσία ενός ανθρώπου σε ένα όχημα και ειδοποιώντας, στη συνέχεια, με το γαύγισμά τους τις αρχές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως όλο και περισσότερα σκυλιά συμμετέχουν στις έρευνες των αρχών στα σύνορα, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, βοηθώντας στην ανακάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων.

banner-dog-765x100

Σκυλιά – Φύλακες

idiotites-skulwn-astunomika-skulia-olapet.gr

Διαβαστε επίσης: The ‘alpha dog’ myth: Ο μύθος της επικυριαρχίας στον σκύλο

Τα σκυλιά – φύλακες έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα όχι μόνο της αστυνομίας, αλλά και των υπηρεσιών φύλαξης, προστασίας VIP ανθρώπων, της μεταφοράς πολύτιμων αντικειμένων, των χρηματαποστολών και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί τετράποδη προστασία!

Ανίχνευση ανθρώπινης σάρκας

Η απίστευτη ικανότητά τους, μάλιστα, να ανιχνεύουν έχει αποδειχτεί σωτήρια πολλάκις, καθώς έχουν εντοπίσει χιλιάδες ανθρώπους κάτω από συντρίμμια (μετά από έναν μεγάλο σεισμό για παράδειγμα), βοηθώντας τα σωστικά συνεργεία να τους κρατήσουν στη ζωή. Τα κατορθώματά τους αυτά έχουν υμνηθεί, φυσικά, σε δεκάδες αφιερώματα στην τηλεόραση, σε ντοκιμαντέρ, καθώς και σε διεθνή συνέδρια ανά τον κόσμο. Δικαίως!

Οδηγοί τυφλών!

idiotites-skulwn-skulia-fulakes-olapet.gr

Εκτός από πιστοί φίλοι του ανθρώπου και αυθεντικοί ντετέκτιβ, οι σκύλοι είναι και οι κατάλληλοι οδηγοί για πολλούς συνανθρώπους μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι σκύλοι – οδηγοί ενός ατόμου τυφλού ή με σοβαρά προβλήματα όρασης. Στην περίπτωση αυτή, οι σκύλοι έχουν τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να οδηγήσουν το άτομο στον προορισμό του με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές των πεζοδρομίων, τους κινδύνους των δρόμων και την πιθανή παραβατικότητα των οδηγών.

Η συμβολή τους, μάλιστα, θεωρείται καθοριστική, γιατί συντελούν με τον πλέον καταλυτικό τρόπο στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, το οποίο φεύγει από το σπίτι και την απομόνωση και οδηγούμενο από τον καλό του φίλο επανέρχεται στην κοινωνία, στην καθημερινότητα και στη ζωή.

Διαβάστε επίσης: Γράμμα από έναν σκύλο στο τυφλό αφεντικό του

Φυσικά, δεν μπορούν όλοι οι σκύλοι να γίνουν οδηγοί, παρά μόνο αυτοί που έχουν σταθερή και ευχάριστη διάθεση, δεν είναι επιθετικοί, είναι δεκτικοί στα ανθρώπινα ερεθίσματα, διαθέτουν την ανάλογη ακουστική και νοητική ευαισθησία και φυσικά δείχνουν αποδεδειγμένα προσήλωση στις οδηγίες του αφεντικού τους, μακριά από οποιοδήποτε ερέθισμα.

Therapy dogs: Μία σύγχρονη – τετράποδη θεραπεία!

idiotites-skulwn-therapy-dogs-olapet.gr

Κι αν θεωρείτε ότι οι μικροί τετράποδοι φίλοι μας βοηθούν μόνο σε πρακτικά ζητήματα, όπως η ανίχνευση εκρηκτικών, κάνετε λάθος. Η ψυχολογική υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν είναι το ίδιο ουσιώδης και ανεκτίμητη.

Τα περίφημα Therapy Dogs παρέχουν συναισθηματική στήριξη στα άτομα που το χρειάζονται, ενθαρρύνουν τη σωματική διέγερση και συντελούν στη ψυχική ανάταση καθώς και στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Στην πλειονότητά τους, οι σκύλοι αυτοί χρησιμοποιούνται σε άτομα που βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης από κάποια ασθένεια, ή βιώνουν μία αναπηρία. Έρευνες έχουν αποδείξει, μάλιστα, ότι η παρουσία τους σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθά σημαντικά εκτός από τα ίδια τα άτομα που χρίζουν βοήθειας και τις οικογένειές τους!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θαυμάσεις τις ενέργειες ενός σκύλου στην τηλεόραση, θα γνωρίζεις ότι οι μικροί τετράποδοι φίλοι σου είναι οι καθημερινοί ήρωες για χιλιάδες ανθρώπους, βοηθώντας τους αποφασιστικά στο να επιστρέψουν στην κανονικότητα της ζωής και στα χαμόγελα!

Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε τη Belka & τη Strelka: Τα πρώτα ζώα που ταξίδεψαν στο διάστημα

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr