Πρακτικές συμβουλές για το πως να φροντίσετε τα ζωάκια σας που υποφέρουν από κινητικά προβλήματα!

banner-dog-765x100

Έχετε δει ποτέ ζώα σε αναπηρικά αμαξίδια η να σέρνουν τα πόδια τους στο έδαφος?
Τα ζώα αυτά πιθανότατα πάσχουν από παράλυση, μια κατάσταση η όποια δυστυχώς δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη στα κατοικίδια ζώα. Παράλυση προκύπτει συνήθως από μια κάκωση που καταστρέφει τις νευρικές ρίζες. Το ζώο θα πρέπει να παραλύσει από το σημείο του τραυματισμού και κάτω ενώ το υπόλοιπο του σώματος λειτούργει κανονικά. Ενώ η παράλυση σε ζώα πιο συχνά παρατηρείτε στα πίσω πόδια μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στα μπροστινά πόδια αν οι νευρικές ρίζες στο λαιμό, τον ωμό η τα μπροστινά πόδια τραυματιστούν.

Η φροντίδα για ένα παράλυτο ζώο είναι μια ισόβια δέσμευση και απαιτεί πολλή δουλεία. Ως εκ τούτου δεν είναι για όλους. Το ζώο σας αξίζει όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής και αν δεν μπορεί κάποιος να την παράσχει θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να εξετάσουμε και άλλες επιλογές.

Για τον ιδιοκτήτη ωστόσο η φροντίδα ενός παράλυτου ζώου μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία και κάτι που εσάς και το ζώο σας φέρνει πιο κοντά.

Καθαριότητα: πρακτικές συμβουλές για το πως να φροντίσετε τα ζωάκια σας που υποφέρουν από κινητικά προβλήματα

Καθαριότητα

Πολλά παράλυτα ζώα υποφέρουν από ακράτεια και δεν είναι σε θέση να ουρούν επαρκώς. Ως εκ τούτου θα πρέπει να συμβαδίσει με την υγιεινή και περιποίηση για χάρη της οικογένεια σας και την υγεία και την άνεση του ζώου σας. Θα πρέπει να περιμένετε να κάνετε μπάνιο το ζώο σας κάθε λίγες μέρες. Αν το ζωάκι σας αρχίζει να πάσχει από ξηροδερμία λόγω των συχνών λουτρών ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας συστήσει ένα ενυδατικό σαμπουάν καθώς και τοπικές θεραπείες καθαρισμού η σπρέι.

Διαβάστε επίσης: Αιτίες της παράλυσης στα σκυλιά και πως να την αποφύγετε!

banner-dog-765x100

Σαμπουάν στεγνού καθαρισμού μπορεί να είναι χρήσιμα για τον επιτόπου καθαρισμό του ζώου σας μεταξύ των μπάνιων. Και τα μωρομάντηλα μπορεί να είναι πρακτικά για τον καθαρισμό του τριχώματος και κρατεί το δέρμα υγρό. Θα πρέπει πάντα να σκουπίζετε τα ουρά αμέσως γιατί μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα όταν μείνουν στο δέρμα. Για την αποφυγή ακαθαρσιών μέσα στο σπίτι σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια πάνα για ζώα.

Κρατήστε το κρεβάτι του ζώου σας καθαρό ,πλένετε τακτικά και αναζητήστε ένα υλικό όπως νάιλον που είναι λιγότερο πιθανό να απορροφά υγρασία . θα πρέπει επίσης να είστε σε θέση να πλένετε τακτικά και το ίδιο το κρεβάτι όχι μόνο το καλλυμα. Αποπαρασιτώνεται το ζώο και τον χώρο που κοιμάται τακτικά

Άδειασμα της κύστης

Πολλά παράλυτα ζώα είναι σε θέση να ουρήσουν στον δικό τους χώρο. Ακόμα και αν δείτε τα ουρά στο κρεβάτι του ζώου σας μπορεί απλά να είναι υπερχείλιση από μια πολύ γεμάτη κύστη. Μια κύστη που δεν αδειάζει τακτικά μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις η όποια δεν είναι δυσάρεστη μόνο για το ζωάκι σας αλλά μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας αν θα πρέπει να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη και αν ναι πώς να το κάνετε. Πολλά παράλυτα ζώα πρέπει να αδειάζουν την κύστη τους μέχρι και τέσσερις φορές την ημέρα.

Φροντίδα δέρματος πρακτικές συμβουλές για το πως να φροντίσετε τα ζωάκια σας που υποφέρουν από κινητικά προβλήματα

Φροντίδα του δέρματος

Ενώ μπορεί να μην έχουν πλήρη κινητικότητα πολλά παράλυτα ζώα είναι σε θέση να αλλάζουν στάση η να σέρνουν τον εαυτό τους. Συχνά επειδή δεν μπορούν να αισθανθούν τον πόνο που σχετίζεται με το τρίψιμο η την φθορά ,η κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του δέρματος και πληγές σε ευαλωτες περιοχές όπως οι αγκώνες, τα ισχία και στους αστράγαλους. Εάν το ζώο αναπτύσσει μια πληγή επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας για την θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα ζώο μπορεί να χρειαστεί να φορέσει μόνιμη επίδεση.

Διαβάστε επίσης: Success Story: Eλληνική φιλοζωϊκή ομάδα κατασκευάζει και εξάγει αναπηρικά αμαξίδια για ζώα

Για να προστατεύεστε το ζώο από κατακλίσεις να επενδύσετε σε ένα ορθοπεδικό κρεβάτι που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αμβλύνει τα σημεία πίεσης του κατοικίδιου ζώου σας. Και πάλι να είστε σίγουροι ότι τόσο το κρεβάτι όσο και η επένδυση μπορούν να πλένονται και να εξετάσετε την αγορά δυο κρεβατιών ώστε το κατοικίδιο ζώο σας να μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα ενώ το άλλο πρόκειται να πλυθεί.

Αναπηρικά αμαξίδια και ιμάντες

Τα αναπηρικά αμαξίδια μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για ένα ζώο που έχει δυνατά μπροστινά πόδια και ισχυρό άνω μέρος του σώματος. Ένα αναπηρικό αμαξίδιο δίνει στον φίλο σας περισσότερη ελευθερία να μετακινείται κάτι το όποιο είναι καλό για την σωματική αλλά και ψυχολογική του υγεία. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το ζώο σας να μετακινείται με έναν ιμάντα. Ένα αναδιπλούμενο λουρί κάτω από το σώμα που έχει λαβες στην κορυφή επιτρέπει να άρει μπροστά η πίσω το ζώο σας ενώ περπατά με τα καλά πόδια του. Πριν χρησιμοποιήσετε ένα λουρί να είστε σίγουροι ότι θα λάβετε λεπτομερείς οδηγίες από τον κτηνίατρο σας η έναν φυσιοθεραπευτή καθώς η ανάρμοστη χρήση θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για το ζωάκι σας.

Φυσικοθεραπεία: πρακτικές συμβουλές για το πως να φροντίσετε τα ζωάκια σας που υποφέρουν από κινητικά προβλήματα

Φυσικοθεραπεία

Η ευελιξία και η τόνωση των μυών είναι σημαντικά για την άνεση του παράλυτου ζώου σας. Φυσικοθεραπεία και υδροθεραπεία που περιλαμβάνει σειρά ασκήσεων κίνησης μπορεί να είναι επωφελής για τα ζώα. Επιπλέον το μασάζ μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να καταπραΰνει τους πονεμένους μύες και τις αρθρώσεις.
Η φροντίδα για ένα παράλυτο ζώο μπορεί να είναι μεγάλη υπόθεση αλλά έχει πολλά οφέλη. Φροντίστε τον εαυτό σας και το ζώο σας και θα διαπιστώσετε ότι ο δεσμός ανάμεσα σας μεγαλώνει και γίνεται ισχυρότερος από ότι έχετε φανταστεί.

Διαβάστε επίσης: Πώς να φτιάξετε ένα αναπηρικό αμαξίδιο για σκύλο με κινητικά προβλήματα! | Χειροποίητες κατασκευές (DIY)

Το κείμενο υπογράφει η Ολυμπια Σταφυλιδου, Ιδρύτρια-Νόμιμη Εκπρόσωπος Σωματείου

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Μάθετε περισσότερα για την δράση της ομάδας ” Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας “

  1. στη σελίδα τους στο Facebook Φιλοζωικός Σύλλογος Ε.Φ.ΑΛ
  2. στο κανάλι τους στο YouTube ParisGK (Πάρης Γκουντρούμπης – Κατασκευαστής Αναπηρικών Αμαξιδίων για ζώα)
  3. στη σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στα αναπηρικά καροτσάκια Animal’s Wheelchairs ΕΦΑΛ
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr