Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την στείρωση στα κατοικίδια ζώα | Μύθοι και αλήθειες

banner-dog-765x100

► Σ Τ Ε Ι Ρ Ω Σ Η ◄

Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε είτε να συμβάλλετε στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων είτε να βοηθήσετε στην επίλυσή του.

Μην ξεγελάτε τον εαυτό σας με το να νομίζετε ότι,αν βρείτε σπίτια για όλα τα μωρά που θα γεννήσει το κατοικίδιό σας,δεν συμβάλλετε στο προβλημάτων άστεγων κατοικίδιων. Στην πραγματικότητα,αυτό που καταφέρνετε είναι να χάσουν κάποια πιθανά σπίτια τα άλλα κουτάβια και γατάκια που είναι σε λίστα αναμονής.

Μόνο αυτός ο αριθμός υπεύθυνων σπιτιών υπάρχουν και το να βρείτε σπίτι για ένα από τα μωρά του κατοικίδιου σας,αναπόφευκτα καταδικάζει κάποια άλλη γάτα ή σκύλο. Μην συμβάλλετε στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων. ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΔΙΟ ΣΑΣ.

πλεονεκτήματα-στειρωση-σκυλου-olapet.gr

Διαβάστε επίσης: Σας τρομάζει η παράλυση του σκύλου σας; Μάθετε τα πάντα για αυτή!

banner-dog-765x100

Τι είναι η στείρωση?

Η στείρωση είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση σε ένα θηλυκό ζώο με σκοπό την πρόληψη της εγκυμοσύνης, μέσω της αφαίρεσης των αναπαραγωγικών οργάνων της (ωοθήκες,μήτρα,ωαγωγοί,σάλπιγγες). Η στείρωση ενός αρσενικού ζώου ή ευνουχισμός είναι η χειρουργική αφαίρεση των αναπαραγωγικών αδένων (όρχεις) του.

Αλλαγές στη συμπεριφορά που αναμένονται μετά τη στείρωση

Τα κατοικίδια γίνονται γενικά, πιο τρυφερά.

  • Η διάθεσή τους για παιχνίδι, η φιλικότητα και οι συναναστροφές τους με τους ανθρώπους δεν αλλάζουν.
  • Οι γάτες συνεχίζουν να απολαμβάνουν το κυνήγι.
  • Τα σκυλιά δεν χάνουν τις ιδιότητές τους, π.χ.κυνήγι.
  • Το ανεπιθύμητο ‘’καβαλίκεμα’’ μειώνεται κατά 70% στα στειρωμένα σκυλιά.
  • Οι σχέσεις μεταξύ των αρσενικών ζώων μπορούν να βελτιωθούν και μειώνονται τα περιστατικά καβγάδων μεταξύ τους.

τα-πάντα-για-τη-στειρωση-σκυλου-olapet.gr

Διαβάστε επίσης: Βοηθούν τα κατοικίδια στην ανάπτυξη των παιδιών;

Πλεονεκτήματα της στείρωσης και των δύο φύλλων

✔  Η στείρωση και ο ευνουχισμός μπορούν να αυξήσουν το διάστημα ζωής του κατοικίδιου σας (αφού πλέον δεν κινδυνεύουν από καρκίνο της μήτρας ή όρχεων κλπ), ενώ παράλληλα, αυξάνουν την ποιότητα της ζωής του!

✔  Τα στειρωμένα ζώα δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να περιπλανώνται προς αναζήτηση συντρόφου για να ζευγαρώσουν. Αυτό κάνει πολύ μικρότερη την πιθανότητα να χάσετε το κατοικίδιό σας,που με τη σειρά του,κάνει μικρότερες τις πιθανότητες το κατοικίδιό σας να εμπλακεί σε κάποιον καβγά,να τραυματιστεί ή να πέσει θύμα βιαιότητας,δηλητηρίασης ή τροχαίου ατυχήματος

Δεν σας φτάνουν;;

✔  Στις θηλυκές μειώνει τα περιστατικά του καρκίνου του μαστού και εξαλείφει τις πιθανότητες για πυομήτρα.Με τη στείρωση επίσης,προλαμβάνονται τα αφροδίσια νοσήματα.

✔  Στους αρσενικούς μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης προβλημάτων του προστάτη,καρκίνου των όρχεων και περιπρωκτικών όγκων. Με τη στείρωση επίσης,προλαμβάνονται τα αφροδίσια νοσήματα.

✔  Οι μη στειρωμένοι αρσενικοί γάτοι συνήθως οριοθετούν(μαρκάρουν)την περιοχή τους ψεκάζοντας την με ούρα τους.Η οσμή είναι φοβερή. Αν στειρωθούν σε μικρή ηλικία,οι αρσενικοί γάτοι σπάνια αναπτύσσουν αυτή τη συνήθεια,ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία,συνήθως σταματάνε αυτή τη συνήθεια μέσα σε λίγους μήνες αφότου στειρωθούν.

✔  Οι αρσενικοί γάτοι είναι λιγότερο πιθανό να τσακώνονται μεταξύ τους, ενώ αποκτούν ένα πιο υγιές τρίχωμα καθώς περνάνε περισσότερο χρόνο περιποιούμενοι τον εαυτό τους.

Διαβάστε επίσης: Είναι πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο τα ζώα που ζουν με καπνιστές;

στειρωση-σκυλου-και-γατας-μυθοι-και-αληθειες-olapet.gr

Μύθοι και εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την στείρωση

‘’Μια θηλυκιά γάτα ή σκύλα πρέπει να γεννήσει μια φορά προτού στειρωθεί.’’ ⏩ Αυτό είναι τελείως περιττό και το μόνο που κάνει είναι να συμβάλλει στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων.

‘’Είναι αφύσικο να στερώ στο κατοικίδιό μου την ερωτική ζωή και τον έρωτα’’ ⏩
Όχι!Τα σκυλιά και οι γάτες κάνουν τη διαδικασία του σεξ αποκλειστικά και μόνο για την ικανοποίηση ορμονικών αναγκών και όχι για ευχαρίστηση ή από έρωτα!

‘’Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία ενός ζώου αφότου στειρωθεί.’’ ⏩
Αντίθετα,όπως διαβάσατε παραπάνω,υπάρχουν μόνο ΟΦΕΛΗ στην υγεία τους.

‘’Είναι ενάντια στη φύση.’’ ⏩
Έχουμε ήδη αλλάξει τη φύση με την εξημέρωση των σκύλων και των γατών και με τη μετατροπή τους σε κατοικίδια και πρέπει να αποδεχτούμε την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των κατοικίδιων και να διατηρούμε τα κατοικίδια μας υγιή και ασφαλή.Σίγουρα είναι μεγαλύτερο έγκλημα κατά της φύσης το να απομακρύνουμε μωρά γατάκια και κουτάβια που θηλάζουν ακόμη από τις μητέρες τους και να τα πετάμε σαν σκουπίδια στους σκουπιδοτενεκέδες ή στη θάλασσα!

Διαβάστε επίσης: Εφτά (7) αλήθειες που δεν γνωρίζατε για τα ζώα και τις χώρες που τα φιλοξενούν!

στειρωση-ζωων-olapet.gr

Η στείρωση θα γίνει αιτία να παχύνει το κατοικίδιο μου?

Ένα στειρωμένο κατοικίδιο δεν παχαίνει αν δεν το ταΐζετε υπερβολικά και του παρέχετε καθημερινά άσκηση.Ο μεταβολισμός του ίσως να επιβραδύνει λίγο,όμως αυτό που χρειάζεται να κάνετε για να το διατηρήσετε υγιές και σε φόρμα είναι να το ταΐζετε μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείται καθημερινά.

Αναρωτιέστε ακόμη αν πρέπει να στερήσετε από το κατοικίδιο σας την μητρότητα;; Πείτε μας τα σχόλια σας και βοηθήστε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν ακόμη περισσότερα για την πολύ σημαντική αυτή διαδικασία της στείρωσης!

Διαβάστε επίσης: The ‘alpha dog’ myth: Ο μύθος της επικυριαρχίας στον σκύλο

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr