Γνωρίστε τη Belka & τη Strelka: Τα πρώτα ζώα που ταξίδεψαν στο διάστημα και γύρισαν ζωντανά!

banner-dog-765x100

Δεν έχουν γίνει όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα από ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, μερικά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα έγιναν από τα σκυλιά. Γνωρίστε Μπέλκα και τη Στρέλκα, τα πρώτα σκυλιά που πραγματοποίησαν διαστημική πτήση.

Στις 19 Αυγούστου 1960,

η Σοβιετική Ένωση “λάνσαρε” το Korabl-Sputnik 2, το οποίο στη Δύση ήταν γνωστό ως Sputnik 5. Πρωταγωνιστές του πληρώματος ήταν δύο εκπαιδευμένα αδέσποτα σκυλιά (διασταύρωση περισσοτέρων από μια ράτσα) που βρέθηκαν να περιφέρονται στους δρόμους της Ρωσίας. το καθένα από τα μικροσκοπικά σκυλιά ζύγιζε περίπου 12 κιλά και ονομάστηκαν Belka (σκίουρος) και Strelka (μικρό βέλος). Συνταξιδιώτες αυτών ήταν ένα γκρίζο κουνέλι, 40 ποντίκια, δύο αρουραίοι, μύγες των φρούτων, μια πληθώρα φυτών, ένα ανθρώπινο ομοίωμα, και μια κάρτα. Μια κάρτα που σε περίπτωση λάθους θα μπορούσε να να τους φέρει σε επαφή με την γη. Άραγε θυμίζει κάτι από τη δικιά σας πτήση στον επίγειο παράδεισό σας; Αν ναι, τότε μόνο μπορείτε να μπείτε στη θέση των δύο κοριτσιών και να καταλάβετε πώς αισθάνθηκαν!

belka-and-strelka-space-dogs-olapet.gr-6
belka-and-strelka-space-dogs-olapet.gr-6

χωρίς αυτά τα αδέσποτα ζωάκια τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο.

Η εκπαίδευση των σκύλων που εμπλέκονται, απαιτούσε τη διατήρησή τους σε μικρά κλουβιά για έως και 20 ημέρες για να τους προετοιμάσει για τα όρια της μονάδας χώρου. Διδάχθηκαν να τρώνε ένα θρεπτικό ζελέ-όπως πρωτεΐνη που θα ήταν το φαγητό τους στο χώρο, και να φορούν στολές τους, που είχαν ειδικά δοχεία για τη συλλογή των ούρων και κοπράνων. Επιπλέον εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε για να τους προετοιμάσει για τις δυνάμεις επιτάχυνσης, δονήσεις, δυνατούς θορύβους και βαρύτητας που θα συναντήσουν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

belka-and-strelka-space-dogs-olapet.gr-5

Ο πρωταρχικός στόχος της αποστολής ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις φυσιολογικές επιδράσεις της διαστημικής πτήσης. Αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί εάν ή όχι μια βραχυπρόθεσμη έκθεση σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας θα επηρέαζε σοβαρά τις βασικές σωματικές λειτουργίες. Ευτυχώς για την Belka και Strelka αποδείχθηκε ότι δεν το κάνει. Έτσι λοιπόν, μετά από σχεδόν 25 ώρες, και 18 περίπου περιστροφές  γύρω από τη Γη, και τα σκυλιά ανακτήθηκαν με επιτυχία και ασφαλή κοντά στην Orks, στην Σοβιετική Ένωση.

Διαβάστε επίσης: Τα σκυλιά των Προέδρων της Αμερικής που έμειναν στην ιστορία!

belka-and-strelka-space-dogs-olapet.gr
stamp-belka-and-strelka-space-dogs-olapet.gr

Δεν έχουν γίνει όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα από ανθρώπους.

Σήμερα,

οι έρευνες και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει  πολύ κα πλέον  η εξερεύνηση του διαστήματος έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.  Και όμως χωρίς αυτά τα αδέσποτα ζωάκια τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Κοιτάζοντας πίσω σε αυτή την αποστολή, θυμόμαστε ότι αυτά τα όμορφα τετράποδα κινήθηκαν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη σχεδόν ένα χρόνο πριν από την πρώτη απόπειρα ανθρώπου να ταξιδέψει στο διάστημα, τη στιγμή που για τους ανθρώπους έμοιαζε όνειρο το ταξίδι αυτό.

Λίγο μετά την επιστροφή τους στη Γη, η Strelka γέννησε έξι κουτάβια, ένα από τα οποία είχε δοθεί στην Jacqueline Kennedy, σύζυγός του αμερικανικού Προέδρου John F. Kennedy. Το κουτάβι ονομάστηκε Pushinka (αφράτο) και μεγάλωσε στο Λευκό Οίκο. Ωστόσο, λόγω της έντασης του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, προτού να μπορέσει να εισέλθει στο Λευκό Οίκο η Pushinka έπρεπε να περάσει  από ακτίνες Χ και να υποστεί σωματικό έλεγχο από εμπειρογνώμονες του στρατού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την οικογένεια και το κράτος.

belka-and-strelka-space-dogs-olapet.gr-2
belka-and-strelka-space-dogs-olapet.gr-1

Διαβάστε επίσης: The ‘alpha dog’ myth: Ο μύθος της επικυριαρχίας στον σκύλο


Και η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Στο Λευκό Οίκο, η Pushinka και ο σκύλος του Κένεντι Charlie είχαν αναπτύξει μια αγάπη το ένα για το άλλο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση 4 νεογνών. Και έτσι ήρθαν στην ζωή τα “εγγόνια” των πρώτων “διαστημικών σκύλων”. Περίπου 5.000 άνθρωποι έγραψαν επιστολή στον Λευκό Οίκο ρωτώντας αν θα μπορούσαν να έχουν ένα κουτάβι. Η Jackie Kennedy ζήτησε από το προσωπικό του Λευκού Οίκου να ξεχωρίσει 10 από τα χιλιάδες γράμματα και έπειτα επέλεξε δύο παιδιά από τους 10 φιναλιστ. Η δέκα ετών Karen House από το Illinois έλαβε υιοθέτησε τη Butterfly και ο εννέα ετών Mark Bruce από το Missouri τον Streaker. Τα άλλα δύο κουτάβια δόθηκαν μακριά σε οικογενειακούς φίλους.

Ο πρωταρχικός στόχος της αποστολής ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις φυσιολογικές επιδράσεις της διαστημικής πτήσης.

Αλλά τι γίνεται με την Μπέλκα και τη Στρέλκα; Και τα δύο σκυλιά πέθαναν ειρηνικά από γηρατειά. Σήμερα τα σώματά τους διατηρούνται στο Μουσείο Μνήμης της Αστροναυτικής στη Μόσχα. Η Μπέλκα εκτίθεται σε γυάλινη προθήκη στο μουσείο, ενώ η Strelka είναι μέρος ενός ταξιδιωτικού εκθέματος που έχει επισκεφθεί μια σειρά από χώρες. Κατά μία έννοια, υποθέτω ότι η Strelka ακόμα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο!!

Έτσι λοιπόν,

την επόμενη φορά που θα ακούσετε τη φράση “Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο …” να θυμάστε ότι ο άνθρωπος δεν ήταν ο πρώτος που έκανε αυτά τα βήματα, ή τουλάχιστον, δεν τα έκανε μόνος  του…!

Δείτε το Video από το animation “Space Dogs: Adventure to the moon”:

Ήξερες ότι;

Για τέτοιου τύπου ειδικές αποστολές, οι Σοβιετικοί προτιμούσαν τα σκυλιά από τους πιθήκους, επειδή – αν και οι πίθηκοι είναι πιο κοντά στον άνθρωπο στη γενετική τους πλευρά – θεωρούσα ότι είναι πιο προβληματική, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κατάρτισή τους. Οι Σοβιετικοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν αποκλειστικά αδέσποτα σκυλιά, πιστεύοντας ότι ήταν πιο κατάλληλα, επειδή η ζωή στους δρόμους τους δίδαξε να επιβιώσουν σε ακραίες συνθήκες, και θα είναι σε θέση να ανεχθούν τα τραύματα της διαστημικής πτήσης καλύτερα από οικόσιτα σκυλιά. Μόνο τα θηλυκά χρησιμοποιήθηκαν λόγω της πιο ήρεμης ιδιοσυγκρασίες τους, και επειδή ήταν σε θέση να ανακουφίσουν τον εαυτό τους πιο εύκολα από ό, τι τα αρσενικά σκυλιά.

Δείτε επίσης: Οι γάτες του Ερμιτάζ

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr