The ‘alpha dog’ myth: Ο μύθος της επικυριαρχίας στον σκύλο

banner-dog-765x100

the-myth-of-alpha-dog-olapet.gr

Τα περισσότερα προβλήματα στα σκυλιά έχουν να κάνουν με τις “νορμάλ”, φυσιολογικές συμπεριφορές των σκυλιών τις οποίες οι ιδιοκτήτες είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν τους αρέσουν.

Για να βελτιώνουμε σε κάθε τύπο σκυλιού τα προβλήματα συμπεριφοράς, πρέπει να ακολουθούνται τα παρακάτω:

  1. Να μάθουμε τι σημαίνει “νορμάλ” στη γλώσσα των σκυλιών
  2. Να αναγνωρίζουμε και να ελαχιστοποιούμε τα ρίσκα τα οποία μπορούν να προκύψουν από την συμπεριφορά του σκύλου
  3. επαρκής επικοινωνία με τον σκύλο
  4. Να μάθουμε να διαβάζουμε τα σημάδια που μας δίνει το σκυλί μας
  5. Να καταναούμε τις ανάγκες του σκύλου μας

Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε τη Belka & τη Strelka: Τα πρώτα ζώα που ταξίδεψαν στο διάστημα

Μια μερίδα εκπαιδευτών σκυλιών, κτηνίατρων και άλλων ειδικών στους σκύλους πιστεύουν ότι η κακή συμπεριφορά που επιδεικνύουν συχνά τα σκυλιά είναι μέσο για να κυριαρχήσουν επάνω στον άνθρωπο. (The ‘alpha dog’ myth). Άρα δείχνοντας στο σκυλί “ποιός είναι το αφεντικό” βελτιώνει σημαντικά την συμπεριφορά του σκύλου. Αυτή βέβαια είναι μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη σχέση σκυλιού – ανθρώπου. Με τον όρο ανθρωποκεντρική προσέγγιση οι Merriam-Webster θεωρούν, αφενός ότι ο άνθρωπος είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο του σύμπαντος, αφετέρου ότι οι αξίες και τα ιδανικά είναι βασισμένα στις ανθρώπινες ανάγκες και εμπειρίες.

banner-dog-765x100

Σχέση ανθρώπου – σκύλου

Ανθρωπολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η σχέση ανθρώπου – σκύλου ξεκινάει πριν από 30.000 χρόνια. Σκύλος και άνθρωπος έχουν “συνεργαστεί” για διάφορες καταστάσεις για τουλάχιστον 15.000 χρόνια! Μάλιστα, τα τελευταία 2.000 χρόνια υπήρξαν συγκεκριμένες ράτσες σκύλων διαφόρων σχημάτων και μεγεθών που ήταν “χρήσιμα” σε διαφορετικά αλλά συγκεκριμένα καθήκοντα για τον άνθρωπο, εξυπηρετούσαν δηλαδή συγκεκριμένες ανάγκες του.  Στην πραγματικότητα πολλές από τις φυσικές διαφορές μεταξύ των φυλών σκύλων αναπτύχθηκαν ως μια σκόπιμη προσπάθεια από τους ανθρώπους ώστε να εξυπηρετούν τις διαφορετικές ανάγκες των δεύτερων. Γι αυτό λοιπόν τον λόγο, η σχέση αυτή αλλάζει με τα χρόνια, πάντα σύμφωνα με το πως ο άνθρωπος αποφασίζει να “χρησιμοποιεί” τον σκύλο.

the-myth-of-alpha-dog-training-olapet.gr

Διαβάστε επίσης: Από τα κατοικίδια μας.. στα πιάτα μας: Η ψυχολογία του να καταναλώνεις κρέας

Η “νορμάλ” συμπεριφορά του σκύλου δεν περιλαμβάνει τάση για κυριαρχία

Το να είσαι κυρίαρχος σημαίνει να έχεις την ικανότητα να ελέγχεις την πρόσβαση στους πόρους και να την διατηρείς έναντι των “ανταγωνιστών” σου, όπου και οι ίδιοι επιθυμούν το ίδιο ακριβώς. Η κυριαρχία εκφράζεται συχνά ως  επιθετικότητα και δεν θα έπρεπε να έχει θέση στις “ανώτερες σχέσεις”. Στις “ανώτερες σχέσεις” το ανώτερο άτομο πετυχαίνει την κυριαρχία με το να κερδίσει την παραδοχή των υφισταμένων του στις απόψεις του, δίνοντας όμως την ελευθερία της επιλογής στους δεύτερους να πράξουν τοιουτοτρόπως, χωρίς την χρήση βίας. Η κοινωνική ιεραρχία σπάνια οδηγεί σε επιθετικότητα, το αντίθετο μάλιστα.

Τα επιθετικά σκυλιά είναι ανήσυχα σκυλιά

Τα σκυλιά με προβληματικές συμπεριφορές και επιθετικότητα έχουν διαταραχή που βασίζεται στην ανησυχία. Σύμφωνα με τον Dr. Overall είναι διαταραγμένα, ενδεή και παθολογικά ασταθή. Η χειρότερη μέθοδος καταπολέμησης αυτού είναι η προσπάθεια κυριαρχίας επάνω τους, ειδικά όταν περιλαμβάνει “ξύλο” και άλλες παρόμοιες τακτικές που αποσκοπούν να κάνουν επίδειξη εξουσίας δείχνοντας στον σκύλο “ποιος είναι το αφεντικό”!! Τα σκυλιά με τέτοιες διαταραχές έχουν πρόβλημα στην επεξεργασία πληροφοριών και στο να αξιολογούν το ρίσκο. Αποτέλεσμα μιας κυριαρχικής συμπεριφοράς πάνω στο ζώο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το σκυλί να νιώθει προδομένο, τρομοκρατημένο, απειλούμενο και απομονωμένο από τον άνθρωπο. Όπως προκύπτει φυσικά, αυτή η αντιμετώπιση χειροτερεύει την κατάσταση του σκύλου.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο επικίνδυνες ράτσες σκύλων (video)

Δείτε παρακάτω ένα υπέροχο Video όπου η Alexandra Horowitz αναλύει το μύθο του “alpha dog”.

Πηγή: huffington post

Διαβάστε επίσης: Αντιμετωπίζουμε τα κατοικίδια μας ισότιμα με τα παιδιά μας μέσα την οικογένεια;

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

banners-pet-diy-100x600-olapet.gr
banner-adoption-100x600-deksi-banner-olapet.gr